Българските отбори могат да заработят колосални суми при влизане в групите на Шампионска лига или Лига Европа. От новия сезон УЕФА вдига значително финансовите средства за двата клубни турнира, което дава отлична възможност пред нашите тимове на практика да се гарантират годишния бюджет „само" с класиране в групите.

Ето за какво става въпрос:

От новия сезон клубовете в Шампионска лига ще си разпределят 1,257 милиарда евро, а победителят може да спечели 54,5 млн. евро, като в тази сума не се включва дела от ТВ пазара в съответната държава.

Тези клубове, които стигнат до плейофа за влизане в ШЛ и отпаднат, ще получат 3 млн. евро или с милион повече в сравнение с предходната година. Всеки един от участниците, класирал се за груповата фаза на ШЛ, ще получи цели 12 млн. евро, а не както досега - 8,6 млн. евро. За победа в групите тимовете ще получават по 1,5 млн. евро, а за равен - 500 000 евро.

УЕФА увеличава драстично, с цели 65 %, и парите в турнира Лига Европа. Победителят в надпреварата може да заработи 15 млн. евро. 48-те клуба, които се класират за груповата фаза на ЛЕ, ще получат 2,4 млн. евро, а не както досега - 1,3 млн. евро. Това означава, че ако българският шампион стигне до плейоф за влизане в груповата фаза на  ШЛ и отпадне там, има гарантирани 5,4 млн. евро, а също така и сигурно участие в групите на ЛЕ. Всяка победа в груповата фаза на Лига Европа ще се премира с 360 000 евро, а равен - със 120 000 евро.