Президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров и кметът на Разлог инж. Любен Татарски направиха символичната първа на копка на многофункционалната спортна зала край Разлог. Очаква се модерното съоръжение да е готово до 18 месеца.

То ще се намира на поляната зад съществуващата в момента зала "Септември". Тя няма да бъде разрушавана, а ще й се направи ремонт и ще бъде използвана за тренировки, каквото е едно от изискванията за домакинство на голям форум.

За изграждането на спортната зала е създадено съвместно дружество между община Разлог и "Балканстрой" АД - 80% на 20%. "Балканстрой" предоставя под формата на непарична вноска терен в размер на 8.3 декара, върху който ще бъде изградена новата спортна база. Общината пък ще осигури 10 милиона лева от кредити и собствени средства.

Освещаването на начинанието беше направено от епископ Данаил и отците Янко и Димитър. Преди това слова произнесоха вицепрезидентът на европейската конфедерация - чехът Ян Хронек, инж. Лазаров и инж. Татарски.

Приветствие от името шефа на европейския волейбол Андре Майер пък произнесе вицепрезидентът на БФВ Иван Тодоров - Сенатора. "Българският волейбол и в момента има солидни позиции, а с тази нова зала съм сигурен, че ще ги укрепи още повече. На добър час", пожела задочно Майер.

"От много петилетки не са правени първи копки. Поздравявам Разлог за решението да построи нова зала и пожелавам на местния отбор Пирин Балканстрой да стане шампион", каза инж. Данчо Лазаров.

В Разлог обаче не спират с плановете. Усилено се обсъжда идеята за построяването на волейболно училище по примера на съществуващите в страни като Полша, Франция и Белгия. В интерната ще се събират таланти от цялата страна, които ще учат заедно.