Гран при на Германия може да отсъства от календара и през 2016 г., заяви управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Надпреварата няма да се състои през настоящия сезон, тъй като пистата Нюрбургринг има сериозни финансови проблеми. Организаторите от Хокенхайм пък обявиха, че нямат достатъчно време, за да организират старта както трябва. Двете трасета приемаха състезанието през година в опит да намалят загубите си.

Хокенхайм има договор за още две надпревари - през 2016 и 2018 г. Според Екълстоун обаче това не е гаранция, че те ще се състоят. На въпрос на Прес Асоусиейшън дали може да потвърди връщането на Германия в календара за догодина той отговори:

„Не. Няма значение, (че има контракт). Много хора имат договори. Проблемът с Нюрбургринг бе, че там похарчиха много пари, които бяха взели назаем. Не бе нужно да изразходват чак такива суми, тоест не бе необходимо да взимат толкова много. Забравиха да ги върнат и това предизвика известни проблеми. Посланието бе лошо".

След отмяната на Гран при на Германия календарът на Формула 1 за 2015 г. остана с 19 старта. Състезанието бе предвидено за 19 юли, като преди това е надпреварата във Великобритания (5 юли), а унгарският старт е на 26 юли. За септември и ноември пък са насрочени по три състезания.

Намаляването на европейските писти в календара не притеснява Екълстоун. Заплахата още традиционни трасета да отпаднат е съвсем реална, като организаторите на Гран при на Италия например се притесняват от доста време как ще продължат да се справят с високите изисквания за F1. Бърни заяви, че „ако Монца отпадне, това просто ще се случи - каквото има да става, ще стане". Той призна, че високите домакински такси водят до увеличаване цените на билетите, но за пореден път се оправда с отборите във Формула 1: „Екипите получават 62% от приходите на компанията (CVC) от Гран при, така че ако печелим по-малко, те ще взимат по-малко пари".