Журналистите от екипа на Topsport.bg се разкриват пред верните читатели. Ще имате възможността да задавате своите въпроси на всеки един. В рамките на седмица, специален материал ще бъде публикуван на видно място в любимия ви спортен сайт. Под текста ще можете да задавате въпроси, като ще се отговори само на смислените такива.

Пред вас първо застана главният редактор на Topsport.bg -Ангел Домусчиев, а тази седмица това ще направи редакторът- Ивайло Димитров. След това на въпросите ви ще отговарят  Георги Петков, Емил Коцев, Марина Генова, както и статистикът на сайта Тодор Кръстев.

Приемаме вашите съвети, препоръки, критики. Целта е една - заедно да вървим напред, да бъдем все по-полезни на вас. На верните ни читатели, заради които ни има.

ВИЗИТКА:

Ивайло Димитров е роден на 01.11.1991-а година в град София. Завършва средното си образование през 2010-а година (127 СОУ "Иван Николаевич Денкоглу"). Четири години по-късно, получава диплома за бакалавърска степен от УНСС (специалност "Медии и журналистика"). Към днешна дата завършва и магистърската си степен от Софийски университет "Св. Климент Охридски" (специалност "Връзки с обществеността").

Опознава футболната материя в най-ранна възраст, бидейки част от детско-юношеската школа на Славия (София), а впоследствие преминава и през сателита на ФК Септември (София) -  Ботев 57.

Кариерата му на журналист е изцяло свързана с първия български спортен сайт Topsport.bg. На 16 януари, 2011-а година, постъпва като стажант, а три месеца по-късно, официално е назначен за редактор в гореспоменатата медия.

ВАШИТЕ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИТЕ НА ИВАЙЛО ДИМИТРОВ

Serge_Levski: Здравей Ивайло, Няма да съм толкова груб към тебе както бях към главния редактор, понеже си младо момче. Все пак ще те попитам, преди да напишеш една статия, колко източника трябва да използваш преди, за да си сигурен в достоверността и?

Ивайло Димитров: Принципите на журналистическата професия ни задължават да проверяваме информацията си от поне три независими източника. Понякога това е доста трудна задача, тъй като сме сериозно притиснати от фактора време. Въпреки това, смело мога да заявя, че се старая да бъда максимално добре подготвен преди написването на какъвто и да е журналистически материал.

Serge_Levski : Има ли страх в спортните журналисти от високо поставени лица във футбола ни докато си вършат работата? Визирам олигофренския случай със собственика на Лудогорец.

Ивайло Димитров: Каквото и да си говорим, нашата професия е доста неблагодарна. Ако не си навлечем гнева на споменатите от вас хора, то тогава ще бъдем трън в очите на футболистите или в краен вариант на обикновените хора. Думата страх обаче е излишна. Мисля, че всеки един от моите колеги е добре запознат с негативните последици от нашата професия, а и футболните хора в България далеч не са толкова страшни. Тук всичко е привидно миролюбиво. Нека се радваме, че не вървим по пътя на Азербайджан, където убиха спортен журналист заради коментар в социалната мрежа.

Nameless: Кой е Модератор007?

Ивайло Димитров: Бих ви уверил, че аз НЕ СЪМ Модератор 007.

shery: Здравейте!Имам един сериозен въпрос. Мога ли да започна работа, като спортен журналист във в.Топспорт.Мисля ,че имам всички необходими качества за това. Първо-мога да си измислям евтини новинки ,с които да запълвам вестничето. Второ- обещавам да правя много правописни грешки и трето мога да пия( алкохол) и да работя .

Ивайло Димитров: Здравейте, shery! Трябва да ви разочаровам с новината, че вестник „Топспорт" от дълго време е преустановил своето съществуване. Не смятам обаче, че с изброените от вас професионални компетенции ще си намерите работа като спортен журналист. Все пак ви пожелавам късмет!

Sarcasyan: Според теб кои футболисти трябваше да играят за националният отбор на България в двата мача (Италия и Норвегия)?

Ивайло Димитров: Според мен нямаше да има промяна, ако в състава бяха някои по-различни футболисти. Всеизвестен факт е, че не разполагаме с качествени играчи. Дали щеше да бъде Станислав Манолев или Спас Делев , резултатът щеше да бъде същият. Лично на мен ми се искаше да видя по-голяма агресия и желание за успех. Явно 90% от сегашните  национали нямат никакъв стимул да играят за България. Това е изключително голяма обида за цялата нация. Имам чувството, че с всяко изминало поколение, националната фланелка придобива все по-малка тежест.

Sarcasyan: Смяташ ли твърденията, че мачът с Норвегия наистина е бил уговорен?

Ивайло Димитров: За съжаление живеем във време, в което парите са основна движеща сила. Колкото и еретично  да е подобно твърдение, няма да се учудя, ако все пак срещата е била уговорена. Представянето ни срещу норвежците бе пълна скръб. Невъзможно е отбор, който е домакин и се бори за бараж,да има едва един опасен удар за 90 минути! Не знам кое твърдение е по-плашещото, че сме трагични в чисто спортно-техническо естество или сме продали и малкото останала ни българска гордост.

Sarcasyan: Според теб с какво е виновен БФС за състоянието на футбола в България?

Ивайло Димитров: Вината е в това, че през всички тези години на управление, Боби Михайлов така и не съумя да поработи върху чисто спортно-техническото развитие на играта. Набляга се на подобрения в инфраструктурата, а така и не се прие единна концепция за развитието на млади български таланти. Огромна грешка бе допусната и с начина, по който е ръководен националния отбор. Да не говорим за огромното лоби на определени отбори в най-високите етажи на футболната ни централа. Подобно съсловие, вече няколко години подред, се „грижи" правилата да не бъдат с еднаква тежест за всички български отбори.

Свинеморец: Пишеш ли във форума?

Ивайло Димитров: Имам регистрация във форума, но съм писал 2 или 3 пъти в него. Част от вас - нашите форумци сте доста интелигентни хора и понякога може да служите както за коректив, така и като отличен източник за научаването на някоя нова и любопитна информация. За съжаление , има и такива, които са под всякаква критика.

Свинеморец: Венци продава ли мачове, особено като си осигури оставането?

Ивайло Димтиров: Славия е един изключителен феномен в българския футбол. Често резултатите на „белите" ни карат да мислим, че това е един изключително „тотаджийски" отбор. Убеден съм, че родината ни е оазис на „черното тото", а дали Славия е съществена част от него, това може да разкрият само компетентните органи. За съжаление, никой в държавата не си мърда пръста по този въпрос. Веднъж на няколко години се правят показни акции, които само симулират активност. Спомнете си пародията с играчите на Черноморец, които бяха вкарани в ареста заради заложи при нерегламентиран букмейкър. Също така и за Марек, който беше глобен с 10 000 лв ЗАРАДИ СЪМНЕНИЯ ЗА „ЧЕРНО ТОТО".....

Свинеморец: Виерховод или Югович?

Ивайло Димитров: Радвам се, че опитвате да провокирате футболните ми познания.  Честно казано, предпочитам прекрасният халф Владимир Югович.  Моите съзнателни спомени за играта му са едва от сезон 1999/2000, когато бе част от Интер. За мен той ще си остане един брилянтен  техник, който имаше страхотна визия върху играта. Успехите му на клубно ниво говорят красноречиво.

alien_1:  Някога нареждали ли са ти да пишеш нещо, което смяташ за невярно?

Ивайло Димитров: Не! Но понякога биваме подлъгани от свои източници или други колеги, и неволно създаваме материали, които след това трябва да опровергаваме, защото се оказват твърде далеч от истината.

alien_1: Получавал ли си някога лични заплахи, заради нещо което си написал?

Ивайло Димитров: В кръга на шегата,  ако броим заплахите от формуците- „Да". Иначе с радост мога да заявя, че досега написаното от мен не е предизвиквало  агресия спрямо особата ми. Нито  от лицата, на които са посветени материалите ми, нито от засегната трета страна. Не целя евтиния скандал и набавяне на краткотрайна популярност.

nebesno_kafqw: Здрасти, наборе!  Кога пак ще има три италиански отбора на полуфинал в ШЛ ? И като цяло какво ти е мнението за гниещото калчо, при все, че преди няколко години беше най-силното първенство ?

Ивайло Димитров: Здравей, наборе. Позволи ми да не се съглася с твоето мнение. В момента сме свидетели на истински ренесанс в италианския футбол Доказателство за това е изключително оспорваното Калчо през този сезон. За разлика от останалите топ първенства, интригата в Серия „А" все още е на лице след първите няколко кръга. Това лято бе изключително силно откъм трансфери, нека само споменем, че футболисти от ранга на Джеко, Перишич, Бака и Сами Кедира предпочетоха да продължат кариерите си в Италия. Какво да кажем за една жива легенда като Франческо Тоти, който олицетворява по най-добър начин цялостната философия на футболната игра.

Ювентус игра финал в ШЛ и трофеят можеше да бъде в ръцете на „Старата госпожа", но за тяхна зла участ техен опонент бе извънземната Барселона. Лично аз съм голям оптимист за италианският футбол и смятам, че то  съвсем скоро ще си възвърне славата на най-обичаната и оспорвана спортна надпревара. Възход бележи и „Скуадра адзура". Подмладяването е на лице, а със селекционер като Антонио Конте, титлата от ЕВРО 2016 е една доста постижима цел.

nebesno_kafqw: В каква посока според теб, върви световния клубен футбол ? Какво е мнението ти за безкрайните потоци от пари които се изливат в скромни клубове като ПСЖ и Ман Сити ? Докога ще се дават безумни суми за футболисти с по 1-2 силни мача (Мартиал и т.н.) и редно ли е това ?

Ивайло Димитров: Подобно на всички сфери от нашия живот, парите завладяха изцяло и футбола. Вече никой не мисли за чисто спортно-технически постижения, а само за това как да отчитат повече приходи. Трансферната политика на ПСЖ, Юнайтед, Сити, Реал...е меко казано скандална. Според мен извращенията тепърва започват. Убеден съм, че скоро ще станем свидетели на сделка от порядъка на 250-300 млн. евро.

nebesno_kafqw: И съвсем сериозен въпрос - смяташ ли, че ще доживеем да видим България отново на голям футболен форум ?

Ивайло Димитров: С оглед цялата ситуация в българския футбол, поне още 20 години няма да се класираме на голям футболен форум. Проблемите ни са огромни, като започнем от БФС и стигнем до самите национални състезатели. Докато не настъпи промяна, ще си бъдем просто обикновени телевизионни зрители.

Динев: Кога ще се спре да се пишат глупости за ЦСКА, които почти винаги биват опровергавани на другият ден? ( като тази за спирането на участието на ЦСКА във В група на пример).

Ивайло Димитров: Не бих казал, че пишем глупости за ЦСКА. Съгласявам се с вас, че понякога материалите за „червените"  преминават от едната в другата крайност, но всичко това доскоро се дължеше на тоталния хаос обхванал стадион „Българска армия". Една от „глупостите", за които дълго време ви информирахме бе, че „червените" ще бъдат пратени във „В" група. Така, че небивалиците понякога стават реалност.

Динев: Кога медиите ще помогнат, за да се изкара и неизрядният платец Левски от А група и ще почнат да пишат за това? ( доклад от сметната палата преди няколко месеца, Татяна Дончева преди ден, документи на НАП преди ден)

Ивайло Димитров: Преди няколко дни УС на Левски имаше специална пресконференция, на която разкри всички дългове на клуба към този момент. Смятам, че хора като Татяна Дончева не са тези, които биха могли да бъдат гарант за истинността на дадено твърдение. Нека вярваме на цифрите предоставени ни от Иво Тонев. Ако са лъжа, това ще се разбере съвсем скоро.

Deleter : Има ли спортни журналисти в България, които да се занимават с разследване?

Ивайло Димитров: Не се сещам за подобни колеги. Ако има такива, то нека бъда извинен за некомпетентността си.

Deleter: Вие лично бихте ли се осмелили да разследвате скандала с уреждането на мачове или това са твърде дълбоки и мътни води?

Ивайло Димитров: Имам огромното желание, но нека не забравяме, че тото мафията е нещо много опасно. А в България сигурността на журналистите не е осигурена по никакъв начин от полицията.

Динев: Кога медиите ще помогнат за борбата срещу черното тото и корупцията на държавата?

Ивайло Димитров: Медиите в България ежеседмично алармират за всякакви корупционни схеми, независимо дали говорим за футбола или политиката. Нашата работа е да алармираме за проблема, а след това той да бъде решен от държавата. За съжаление, само ние вършим съвестно нашите задължения.

Tupan: Г-н Димитров, Вие от какви спортове разбирате, за какво пишете?

Ивайло Димитров: Спецификата на нашата работа е, че трябва да разбираме достатъчно от колкото се може повече спортове. Бих казал, че моята най-силна страна е футболът, но също така пиша, а и имам много добри познания по баскетбол, лека атлетика , бокс и др. Не ме е срам да ви споделя, че разбирам и от художествена гимнастика.

Tupan: Не искам да Ви обиждам, но това, че сте ритали като дете в Славия, не значи автоматично, че разбирате от футбол, нали?!На кой отбор в България или чужбина сте фен?

Ивайло Димитров: Разбира се, това, че съм тренирал футбол не е никакъв гарант за професионална компетентност. Годините ми в ДЮШ на Славия и Ботев 57 са ми дали основите на футболната игра, а натрупаните познания дължа на огромната ми любов към този спорт. Интересно ми е да научавам нови факти, с които да бъда както по-добър журналист, така и още по-запален фен на футбола.

В България симпатизирам на Левски. Харесвам изключително много и италианския футбол. Намирам по нещо привлекателно във всеки един от отборите в Серия „А", но с леко предимство пред останалите е Милан.

Старец: След като разбрахме, че г-н Ивайло Димитров е фен на „синия" отбор, как си обяснява и вижда "присъствието" на останалите „сини" фенове във форума. И по-точно: постоянното им реване и оплакване, че били баннати техни съфорумци тук (добре да бъде отбелязана и причината за техния бан); липсата на коментарите им под статии за собствения им отбор и футболисти; еднотипните им коментари - псувни, закани, омраза и нито една градивна критика към собствената им "паничка", както и опит за анализ.

Ивайло Димитров: Според мен „сините" форумци защитават достойно своя любим отбор. Вярно е, че се забелязва лек спад в тяхната активност, но си обяснявам това с моментното положение на Левски. Позволете ми да не се съглася с това, че коментарите им насаждат омраза. Точно обратното, доста често в тях има аналитичност и сериозна доза компетентност. Добре запознати са със случващото се на „Герена" и имат реална преценка за качеството на сегашната „синя" продукция.