Треньорът на мъжкия национален отбор по волейбол говори пред сайта на БФВ и разкри каква е оценката му за представянето на тима през последните месеци. „Лъвовете” завършиха на второ място във втора дивизия на Световната лига, а Б-отборът спечели сребърните медали на първите Европейски игри в Баку, Азербейджан.

„За Европейските игри в Баку според мен оценката е отлична! За мен това бе програма максимум. Беше ясно, че Германия е най-сериозният отбор там, защото само ние и те отидоха в Баку със състезатели от първите отбори. И фактически бе логично да се стигне до един финал между тези два тима. Макар че и другите отбори имаха своите достойнства, но мисля, че двата отбора, които най-много заслужаваха, играха на финал”, коментира представянето ни в Баку Константинов.

„Мисля, че отборът тръгна в една възходяща линия. Но за съжаление може би този позитивизъм малко подби финала с Франция. Не защото Франция победи не заслужено. Франция показа, че е в най-добра форма и не случайно спечели Световната лига. Въпросът е, че ние не можахме да влезем в този мач от началото до края. Това е основното, за което съжалявам.”

„Повечето състезатели, които имаха по-малко опит редуваха добри изяви с по-колебливи. Но това е напълно нормално според мен за играчи с по-малко опит. Напълно логично е да правят по-големи амплитуди - много нагоре или много надолу. Мога да кажа, че единственият от хората без опит в мачове за националния отбор, който изигра почти всички срещи на добро ниво бе Любо Агонцев."

„Според мен правилната стратегия е следната. Залагаш на едни състезатели, включително и опитни, които трябва да завършат олимпийския цикъл. Класирането на Олимпиада е върхът на този цикъл. След Олимпиадата могат да се правят промени. Големи катаклизми поне моята философия е такава, че не трябва да се правят. Трябва да се вземе максимумът от това, което могат да дадат определени състезатели. Защото само с млади момчета можеш да направиш симпатична игра, но винаги няма да ти достигне опит. Само с опит не става също, защото трябва сила, ентусиазъм и желанието на младите играчи. Така че според мен миксът е другият вариант. А вече след Олимпийските квалификации, в зависимост от това класирал ли се е или не се е класирал един отбор, може да се прави едно подмладяване. Да се прецени, кои състезатели могат да изиграят още един Олимпийски цикъл и да се залага на тях и за кои това може би трябва да бъде края на кариерата им в националния отбор. Това според мен са правилните моменти за правенето на промени.", сподели Константинов за очакваната Олимпийска квалификация.

Разпределителят на Монтана се открои като едно от откритията на треньора Константинов тази година.

„Всеки един разпределител има определен стил на игра и определени силни и по-слаби страни. Според мен Любо има усета и качествата да играе с всички и всякакъв тип нападатели. И крайни и централни. Винаги е важно един разпределител да внася промяна. И много често не е въпрос само дали един разпределител е играл добре, просто има моменти, в които един противник може да се настрои върху играта на даден състезател. В една такава ситуация промяната води до позитивни резултати. Ако погледнете всички мачове, в които е влезнал или е изиграл Любо, ще видите, че или в повечето случаи сме обърнали гейма, или сме обърнали мача. А и мисля, че той и Андрей Жеков си подхождат като двойка разпределители."

Във връзка с подготовката за Европейското първенство през октомври, на което страната ни е домакин заедно с Италия, Константинов разкри, че отборът ще се готви първо в София, а след това в Белмекен. Предвиждат се и 7-8 контроли в трите уикенда преди Европейското първенство."

'Словакия и Сърбия е един от сигурните ни съперници в тях, а желанието на треньорския щаб е отборът да се срещне с Русия и златния медалист от Световната лига - Франция. Боян Йорданов, който все още се възстановява от претърпяната тежка операция на рамото, също влиза в полезрението на треньора: „Нашето желания бе ако може да започне малко по-рано, ако има възможност да поиграе малко волейбол, за да видим в какво състояние е рамото и тогава вече да преценяваме."