Многократната медалистка за България от световни и европейски първенства по художествена гимнастика - Цвета Кусева подкрепи благотворителна инициатива, както Topsport.bg ви информира преди няколко дни.

Бившата спортистка, а считано към момента доста успешен и популярен дизайнер, си постави за цел да направи живота на част от тежко боледуващите деца в страната малко по-лек.

В началото на месеца Кусева стартира продажбата на нов артикул (тишърт с пеперуда) в своя бутик, като сподели и че всички средства, събрани от продажбата му, ще бъдат пренасочени към инициативата, в помощ на децата.

Днес шампионката ни инфомира потребителите на една от социалните мрежи, че набраните от кампанията средства надхвърлят 12 200 лв.

"Скъпи приятели, с огромна радост искам да ви съобщя, че за по-малко от месец бяха продадени всички 272 броя благотворителни тишърти в подкрепа на пеперудените деца!

Събраната сума е 12 240 лв !!!!!!

Искам да изкажа своята благодарност на Алисия и Цвети Пиронкова, които се включиха в каузата ни и вдъхновиха много други да помогнат! Благодаря на екипа на СКfashionStudio, на Debrabg.org, на всички наши клиенти и приятели, на своята половинка за подкрепата! За това, че не останахте безучастни!

Благодарение на всички вас животът на толкова много нуждаещи се деца ще бъде по-лек месеци наред!", написа Кусева.

Epidermolysis Bullosa (Булозна Епидермолиза или ЕБ) е рядко генетично заболяване, при което по кожата и лигавиците на тялото се издуват мехури от леко докосване или триене, а впоследствие се превръщат в болезнени, отворени рани. Тъй като кожата е уязвима като крилце на пеперуда, често наричат децата с ЕБ "пеперудени деца". Честотата на ЕБ е приблизително 1 на 17 000 раждания.

В България в момента живеят около 100 души с това заболяване. Децата с най-тежките форми на ЕБ имат по-кратък живот, а при най-тежката подформа не доживяват 2 години.