Българският национален отбор по волейбол постигна чист успех с 3:0 гейма срещу Австралия в шестия си двубой (втори от третия кръг) на Световната купа в Япония. Спечелихме първата част с преднина от 8 точки - 25:17, втората - с 25:19, в третата буквално разгромихме съперника - 25:13. Така запазихме третата позиция, като до момента вече сме с актив от 5 успеха и 2 загуби, и с по-добра точкова разлика от тима на САЩ.

Още от самото начало двубоят тръгна точка за точка, като благодарение на блокадата все пак успяхме да водим с две на първото техническо прекъсване - 8:6. Същевременно обаче се усещаше, че разликата между "кенгурата" и вчерашния ни съперник е значителна. На първо време успяхме да спрем и най-добрия реализатор в Световната купа- 204-сантиметровия Пол Керъл.

Веднага след прекъсването успяхме да натрупаме и най-значителния си аванс - ас на Владо Николов и след това успешна контрататака на Тошко Алексиев по диагонала ни позволиха да поведем с 10:6. Оттук насетне сякаш и играта потръгна повече - Керъл така и не успяваше да пробие блокадата на Казийски и Краси Гайдарски, с което преднината ни на второ техническо вече бе цели 6 точки - 16:10.

Отново блокадата бе най-силното ни оръжие и след почивката, благодарение на което дръпнахме с още две точки - 18:10. Тук, във вихъра си бе Тодор Алексиев, който натрупа в актива си само до момента 6 точки, за да водим с 22:12. Вместо да спечелим с голяма разлика гейма обаче позволихме отпускане в редиците си и в крайна сметка приключихме тази част със само 8 точки разлика - 25:17.

Значително по-трудно започна вторият гейм, в който за момент дори позволихме на "кенгуратата" да ни поведат - 4:5. Все пак отново блокадата на Казийски и Краси Гайдарски ни позволи да излезем от трудната ситуация (девет успешни до този момент), след като и Владо Николов и Тодор Алексиев значително отслабиха играта си. Така на първото техническо водехме с 8:6.

Успяхме да поведем с три точки - 11:8 след прекъсването, но след това типично в наш стил върнахме аванса на австралийците - 11:11. Ситуацията се повтори и при 13:11 в наша полза, за да водим само с точка на втората техническа пауза - 16:15. След нея обаче, не и без помощта на грешките от страна на съперника, успяхме да дръпнем - 19:16. Оттук и играта потръгна - 22:17, за да вземем гейма с 25:19.

Ужасно започнахме третия гейм, в който буквално "проспахме" началото - 0:4 в полза на австралийците. Все пак не ни трябваше особено много време - благодарение на мощната атака на Казийски и блокадата на Евгени Иванов, се върнахме в мача дори и с точка аванс - 6:5. На първо техническо имахме аванс от две точки - 8:6.

След паузата се разиграхме и отново натрупахме добър аванс. Ас на Владо Николов, допълнителните грешки от страна на Австралия и поразигралият се Матей Казийски ни дадоха сериозна преднина при второто прекъсване - цели шест точки при 16:10 в наша полза. Оттук насетне вече нямахме милост - 12 точки преднина за крайното 25:13 и крайно 3:0 гейма в наша полза. Над всички в двубоя бяха Матей Казийски, (избран и за "играч на мача") с 17 точки и Тодор Алексиев, останал с 2 по-малко. Утре (вторник) излизаме срещу аутсайдера Тунис.

състави:

България: Евгени Иванов 6, Андрей Жеков 4, Красимир Гайдарски 5, Матей Казийски 17, Владимир Николов 12, Тодор Алексиев 15, Теодор Салпаров - либеро

Австралия: Бенджамин Харди 13, Люк Кембъл 2, Игор Юдин 3, Дейвид Фъргюсън 2, Пол Керъл 9, Брет Алдърман 1, Филип Де Салво - либеро

съдии: Роландо Чолакян (Аржентина) и Магид Абдел (Египет)

резултати от този кръг: Аржентина - Испания 0:3, Южна Корея - САЩ 0:3