Възходът на беларуския футбол може да бъде забелязан и от най-обикновения футболен запалянко. Примерът на местния БАТЕ (Борисов) вече е последван и от Динамо (Минск). Именитият клуб е на крачка от груповата фаза в Лига Европа, след като спечели първия двубой от плейофната фаза на турнира срещу Насионал (Мадейра) с 2:0.

Португалците бяха тотално надиграни и този резултат бе най-малкото, с което се измъкнаха от  стадиона в Борисов. Пълни 90 минути за селекцията от Минск записа култовият играч от близкото минало  в „А" група-Удоджи. Халфът с български паспорт отново бе един от най-добрите за своя тим, а попаденията за успеха бяха дело на Стасиевич от дузпа и Неманя Николич в 55-ата минута.

Друг тим от Беларус-Шахтьор (Солигорск) също се представи достойно, губейки само с 0:1 при гостуването си на холандския гранд ПСВ (Айндховен). Единственият гол за „филипсите" на Филип Коку отбеляза Адам Махер.

Лидерът във френската Лига 1-Сент Етиен пък допусна загуба на турска земя. „Зелените" бяха подчинени от Карабюкспор с 1:0. Срещата се проведе под фанатичната подкрепа на домакинската публика, която избухна в дива радост при единственото попадение на Доминик Кумбела в 60-ата минута.

Още един португалски тим пък загуби гостуването си в ЛЕ. Рио Аве падна в мача си срещу шведския Елфсборг. Скандинавците дръпнаха напред с 2:0 след попадения на Виктор Продел и Даниел Мобаек. Гостите все пак запазиха надежда за реванша, след като Марсело наниза безценен гол на чужд терен в 65-ата минута.

ДИНАМО (МИНСК)-НАСИОНАЛ МАДЕЙРА-2:0

ПСВ (АЙНДХОВЕН)-ШАХТЬОР (СОЛИГОРСК) 1:0

КАРАБЮКСПОР-СЕНТ ЕТИЕН 1:0

ЕЛФСБОРГ-РИО АВЕ 2:1