Миналогодишната шампионка Ана Иванович се завърна с победа на турнира с награден фонд $500,000 в Монтерей (Мексико), след като в двубой от първи кръг се наложи с 6:1, 7:6(4) над Никол Вайдишова, която преди това успешно преодоля квалификациите.

За бившата №7 това бе първи WTA турнир от 2010 г. насам, след като при завръщането си през септември двукратната полуфиналистка на турнири от Големия шлем взе участие на серия от ITF състезания. В последния квалификационен кръг чехкинята надигра Арина Родионова с 6-3 6-2 и само няколко часа по-късно бе отново на корта за мача си със сръбкинята.

Срещата започна със сериозна доминация от страна на Иванович, която спечели девет от откриващите десет гейма и след час и половина игра вече имаше предимство от 6-1 3-0. В следващите минути Вайдишова притисна съперничката си и успя да поведе с 5-4 във втората част, а след това се добра и до тайбрек, но в него Ана не допусна да се стигне до трета част, затваряйки мача с четири поредни точки.

В спор за място на четвъртфиналите защитаващата титлата си шампионка ще се изправи срещу французойката Полин Пармантие, която предотврати повторение на миналогодишния финал, отстранявайки Александра Крунич.