Новак Джокович записа една от най-ценните победи в кариерата си, надделявайки с 2:0 сета над Рафаел Надал във финалния мач на турнира в Монте Карло. В отделните части сърбинът се наложи с 6:2, 7:6 (1), като по този начин сложи край на серията от 8 поредни титли на Надал в Княжеството.

Световният №1 изигра фантастичен двубой,като особено голямо бе надмощието му в първия сет. Ноле поведе с 5:0 гейма, като при този резултат пропиля 5 сетбола. В крайна сметка Надал успя да вземе подаването си, а след това и да върне един от пробивите за 5:2. С нов брейк обаче Джокович си гарантира първата част. Напълно заслужено при това.

След почивката Надал успя да изравни играта, като дори първи проби и поведе - 4:2. Сърбинът обаче отговори светкавично и на свой ред върна пробива за 4:4. В самия край на сета изглеждаше така, сякаш ще видим трети сет. Надал проби за 6:5 и сервираше за 1:1 сета. Испанецът обаче допусна пробив на 0, а в последвалия тайбрек успя да вземе само точка.

Така след 8 поредни титли, Надал сдаде един от най-ценните си трофеи в ръцете на Новак Джокович. Любопитното е, че сърбинът става единственият активен играч, различен от Надал, триумфирал в Монте Карло.