В последните дни собственикът на Левски Тодор Батков на няколко пъти обяви, че в касата на клуба скоро трябва да постъпят свежи средства. А адвокатът брои и 1 милион лева, които тръстът "Синя България" трябва да осигури. Като срещу това да придобие 15% от акциите на клуба.

Оказа се обаче, че сумата, която е повтаряна като мантра, въобще не отговаря на истината.

От "Синя България" заявиха пред "Тема: Спорт", че такива средства изобщо не са коментирани:

"С Тодор Батков не сме водили разговори за конкретни пари и не сме и поемали никакъв ангажимент. Тези 1 милион лева, за който той говори, са си негово желание. Но никаква сума не е договаряна с нас. Ние например може да вкарваме в касата на клуба и по 3 милиона, но за да стане това, трябва да има някакъв определен начин, да се уточни формата, да се поемат конкретни ангажименти.

Ако някой си мисли, че той, като каже, че ни дава 15% утре, и ние ще тръгнем с торбите веднага да му отнесем 1 милион лева и клубът да ги харчи както си иска, да покрива текущите разходи - това няма как да се случи. Не само на тръста, а и на феновете на Левски не трябва да се гледа като на дойна крава. Повтаряме, ние не сме уточнявали никакви параметри и това какви пари ще трябва да осигуряваме по формирането на бюджета. Ако тръстът събере 1 милион лева като миноритарен акционер с 15% от дяловете, това означава ли, че Батков ще внесе реципрочната сума от 5 милиона в касата?", запита председателят на тръста "Синя България" Васил Колев.

"Не знам защо той говори такива работи, но те не отговарят на истината. Единствените договорки, които сме постигнали с клуба, са за промяна на устава, който да позволи увеличаването на Управителния съвет от 5 на 7 членове, като двама от тях да представляват юридически тръста и Националния клуб на привържениците. Другото уточнено е по дружеството, което ще поеме маркетинга и мър-чандайзинга на Левски. Това е, всичко останало е спекулация.

Отделно от това на "Герена" не са в ситуация, в която да поставят условия, защото клубът върви към фалит, ако не се появи нов собственик или съсобственик, или организация като нашата, която да го подпомага. Ние имаме концепции за много неща, но ни се струва, че от футболния клуб не са достатъчно активни. Веднъж с Батков бе коментирана само сума от 1 милион лева, но това бе още преди старта на абонаментната кампания с картите през лятото. Но не сме поемали никаква отговорност. Можем да поемем, но всичко да е регламентирано. Защото си представете, че ние осигурим такава сума, но какво ще стане, ако Батков не даде реципрочна в бюджета - той ще ни прехвърля още акции ли?", каза Колев.