Отборът на Спартак (Вн) стартира с победа в турнира "Каварна Албена къп", след като би второтивизиония румънски тим Дунарея с 2:0.

Двете попадения за "соколите" вкара новопривлеченият нигерийски нападател Демиран Ортега. 20-годишният бивш младежки нациноал на страната си откри резултата в 23-ата минута, след като получи отличен пас от Велимир Иванович - 1:0. В 37-ата минута Иван Найденов намери хитро Ортега, който напредна, литна двама румънски бранители, след което преодоля и вратаря Стойческу и покачи на 2:0.

Определено "соколите" стояха по-добре на терене през целия мач и владееха инициативата. Варненци създадоха доста чисти положения пред противниковата врата, но така и не успяха да вкарат нов гол.

Приятно впечатление на около 50-та фена на Спартак в КК "Албена" направиха новите попълнения в тима Велимир Иванович, Баба, Ортега, както и централният нападател Росен Каптиев.

Определено варненци показват ново лице и това дава увереност на привържениците, че отборът ще се представи доста по-добре през пролетния дял на шампионата. Трябва да отбележим и това, че гостите от Румъния демонстрираха приятен футбол и се държаха изключително коректно по време на мача.

Най-чистото положение за Дунарея бе в 87-ата минута, когато влезлият като резерва Антохи отправи силен и точен удар от около 20 метра, но врятарят Арнаудов с вещина отрази силния му удар. С фрапантен пропуск в самия края на срещата се отчете Тодоров, който от 4-5 метра на празна врата прати топката в дясната греда.


СПАРТАК (ВН) - ДУНАРЕЯ
2:0 Ортега (23, 37)

Спартак (Вн): Арнаудов, Кунчев, Баба, Пейков, Арангелов, Джукич (76-Пекин), Б. Георгиев (76-Стоев), Найденов (46-Илич), Ортега, Иванович (61-Илиев), Каптиев (55-Г. Тодоров)

Дунарея: Стойческу, Куку, Велеску, Бозеан (80-Плеша), Нежнеру, Бочеану, Миля, Попеску, Могуш (60-Бежан), Илие (76-Антохи), Авану

Стадион "Албена-1" - 80 зрители
Съдии: Димчо Радев, Хаджийски, Атанасов
Жълти картони: Пейков, Иванович, Стоев (Сп); Борчеану (Д)


Мирослав Миронов (треньор на Спартак (Вн): "Определено съм доволен от победата, защото за първи път играем в този състав. В срещата дадох възможност за изява на играчи, които скоро привлякохме и това бе техен дебют.

Приехме да участваме в този турнира с идеята, че ще мога обиграя състава за пролетния дял на шампионата и да приспособя новите към състава. Имам известни забележки към играта ни във фаза защита, защото със сигурност ще бъдем наказани, ако допуснем такива слабости срещу по-силен противник.

Нигерийците и Иванович все още не са в напълно оптимална форма, но до началото на първенството има време. Доволен съм от доброто движение, старание и себераздаване на играчите ми. В този мач пази Арнаудов, но в следващите срещи ще дам шанс за изява и на останалите вратари. Всички ще запишат участие в мачовете от турнира."

Втородивизионният Раднички (Ниш) победи Дунав (Р) с 2:1 във втория мач от група "Б" за деня на турнира "Каварна Албена къп". През по-голямата част от мача Дунав бе по-дейният тим на терена, но играчите на Мариян Тодоров пропиляха куп добри положения.

В 39-та минута високият Мартин Ковачев се пребори за топката на границата наказателното поле и с прецизен удар от 18 метра откри резултата - 1:0.

До края на първата част Дунав пропуснаха още 5-6 отлични положения за гол. Извън всякаква логика в началото на втората Раднички изравниха. Сърбите направиха бърза контра и оставен на добра позиция Траянович не сбърка - 1:1.

През второто полувреме наставникът на Дунав Мариян Тодоров смени доста футболисти, което се отрази на играта на отбора му. В 75-ата минута от много спорно положение за засада капитанът на гостите Микич от малък ъгъл направи 1:2. Попадението предизвика остра реакция от щаба на русенци, а мачът бе прекъснат за 2 минути.

След гола играта се изнерви, а в края на двубоя за втори жълт картон бе изгонен Васич от Раднички.

Дунав (Р) - Раднички (Ниш) 1:2
1:0 Ковачев (39), 1:1 Траянович (53), 1:2 Микич (75)

Дунав: В. Георгиев (60-Пейков), Ем. Иванов, Трифонов (60-Лемперов), Св. Симеонов, Цветков (60-Солаков), Кирилов (84-Илиев), Скерлев (60-Абрашев), Седула (60-Караманов), Ковачев (84-Велев), Хубенов, Калайджиев (60-Християнов)

Раднички: Беич, Стаменкович (65-Игнатович), Настасович, Траянович, Раджелович, Трайкович, Микич, Миленкович, Пешич, Илич (46-Васич), Радулович
Стадион "Албена-3" - 50 зрители
Съдии: Радан Мирянов, Димитър Димитров и Анелия Синабова
Жълти картони: Илиев (Д); Васич, Микич (Р)

Червен картон: Васич (Р-83)

Мариян Тодоров (треньор на Дунав): "Стана интересен и хубав мач. Раднички са стойностен отбор и показаха приличен и грамотен футбол. В пореден мач показахме нашата слабост да не бележим. Създаваме добри положения, но не вкарваме. Също така се видя и хроничната ни слабост лесно да допускаме попадения. Точно по-този начин пропиляхме доста точки през есента.

Доволен съм от настроението на играчите и желанието им за игра, както и от новите играчи, които взехме от Левски и другите отбори. Вярвам, че скоро те ще разкрият в пълна степен качествата си и ще придадат нов облик на тима."