Юношеският национален отбор на България до 19 г. е на само 3 точки от класиране на световното първенство до 20 години в Египет, през юли догодина, пише сайтът kostadinov-football.com. Една победа е достатъчна за третото място в групата на европейското в Чехия, което е и виза за шампионата на планетата.

След като младите лъвове се класираха за Евро 2008 от 14 до 26 юли, дойде време и за сметки. Какво точно е нужно на това поколение да достигне до изява и на още по-мащабен форум. Шест от осемте финалисти в Чехия се класират за световното в Египет, а именно първите три от всяка от двете финални групи на турнира.

Миналата година на шампионата на Планетата в Канада от 30 юни до 22 юли Европа беше представена от Австрия, Чехия, Полша, Португалия, Шотландия и Испания. Останалите места се разпределят в следния ред: за отборите от Азия - 4, Африка - 4, КОНКАКАФ (Северна Америка и Карибите) - 4, Южна Америка - 4. Към тях до 24 участника се добавят настоящия световен шампион - Аржентина, както и домакинът Египет.

Финалистите са общо 24, разпределени в 6 групи по 4 отбора.

Първото първенство се организира през 1977 година в Тунис, а първият световен шампион е Съветският съюз. Тимът печели финала с 9:8, след дузпи. Редовното време в двубоя срещу Мексико завършва 2:2. От състава на първенеца е и първият носител на „Златната топка” за най-добър играч – Владимир Бесонов. Трофеят е бил в ръцете по-късно и на легендарния Диего Марадона, с когото Аржентина достига до първата си титла в шампионатите. За най-добър играч са обявявани футболисти като бразилеца Джовани, хърватина Роберт Просинечки (като играч на Югославия), Адриано, Хавиер Савиола, Лионел Меси и други.

„Златна обувка” за голмайстор са получавали звезди като аржентинците Рамон Диас, Хавиер Савиола, Лионел Меси, Серхио Агуеро, германецът Марсел Витечек, испанецът Хосеп Ечеберия, бразилецът Джовани и други. Рекордьор на всички шампионати с 11 гола е Савиола, на първенството през 2001 година в неговата родина Аржентина.

Най-много титли са постигнали именно "гаучосите" – 6 (1979, 1995, 1997, 2001, 2005, 2007), следвани от Бразилия – 4 (1983, 1985, 1993, 2003), Португалия – 2 (1989, 1991), Испания – 1 (1999), СССР – 1 (1977), Германия (1981) и Югославия също с по една (1987).

Световните първенства до 20 години се провеждат през две години.

Точният период за шампионата в Египет ще бъде обявен допълнително, но е сигурлно, че ще бъде през месец юли.

Шест стадиона ще приемат първенството. В столицата Кайро това са „Международен стадион Кайро” и стадион „Военна академия”. В Александрия – стадион „Борг Ал Араб” и „Харас Ал Ходуд”, в Порт Сайд – стадион „Масри” и в Исмаилиа – стадион „Исмаили”.

Апетитът идва с яденето! А може би е добре да припомним, че единствената титла от световно първенство за България, в колективните спортове, е постигната именно в страната на фараоните.

В Кайро, през 1991 година, българският национален отбор по волейбол за младежи стана световен шампион. Тогава в състава беше и сегашният наставник на „трикольорите” Мартин Стоев. Знае ли човек!?