Серина Уилямс се класира за осминафиналите на "Ролан Гарос", след драматичен успех над Виктория Азаренка.

Червената лампичка за Серина засвети още в мача ѝ от втория кръг срещу Ана-Лена Фридзам, а срещу Вика бе на път да се случи това, което мнозина допускаха.

Тенисистката от Беларус, която в момента заема №27 в световната ранглиста, бе близо до победата над американката в Мадрид, а няколко седмици по-късно успехът отново ѝ се изплъзна и на Откритото първенство на Франция. Азаренка игра много сърцато, но бе пречупена с 6:3, 4:6, 2:6.

Двете приятелки започнаха оспорвано битката в първия сет. Вика измъкна маратонски първи гейм, след което проби на 15, но американката осъществи моментален рибрейк. Още един брейк на 27-та в света за 4-2 реши първия сет за 42 минути.

Виктория Азаренка продължи уверено и във втората част, а грешките на Серина я улесняваха. Пробив за 2-1 бе затвърден и изоставането на световната №1 вече беше доста сериозно. С прецизен бекхенд по диагонала Серина стигна до 30-40 и точка за връщане на пробива в шестия гейм, но след това удари с рамката една наглед лесна топка. Два ретура в аут означаваха 4-2.

След час и 12 минути от началото Серина затвори с ас гейм на 15 за повдигане на самочувствието и имаше минутка за преосмисляне на събитията на корта. Геймът започна с най-дългото разиграване от началото на срещата и прострелен уинър от ракетата на Уилямс, а малко по-късно тя вече имаше две точки за връщане на пробива при 15-40 и успя от втората.

Драмата продължи с пълна сила. Серина поведе с 5-4 едва за втори път в мача след 1-0 в началото на втория сет, след което с безпощадни ретури стигна до 0-40 и три сетбола. Азаренка се вдигна на щурм и ги неутрализира, а при първото предимство за Серина съдията отсъди една добра топка на Вика в аут, след което световната №1 изравни сетовете.

Азаренка напусна за кратко корта бясна, отивайки до съблекалнята, а дори след устремното ѝ начало на решителната част, на изражението ѝ все още се четеше гняв. С двойна грешка Серина предаде откриващото си подаване, а Вика затвърди безапелационно. Но последва не обрат, а истинска буря...

Докато Вика се опомни бе загубила три поредни гейма, а нов светкавичен ретур даде аванс на Серина от 30-40 в шестия гейм, след което тя затвърди пробива с десетия си ас от началото на двубоя. Серина беше обезкуражила съперничката и взе победата с шести пореден гейм със страхотен минаващ удар.

Победата бе 16-та за американката в 19 мача срещу Азаренка. В спор за място на четвъртфиналите Серина ще се изправи срещу сънародничката си Слоун Стивънс, която по-рано в събота елиминира Цветана Пиронкова.