В края на февруари 2015-а бе даден стартът на специализираната рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - два пъти месечно, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Специално за празничното ни предаване, по повод една година от излъчването на първия ни епизод, поканихме три от най-доказаните имена в сферата на фитнеса и бодибилдинга в България - Ренета Чардакова, Калоян Гурбалов и разбира се лидера на рубриката ни д-р Юлий Русев.

Те споделиха мнението си по актуалните въпроси и проблеми в безспорно най-популярния спорт в последните години, специално за зрителите на "Съветите на Юлий".


Повече за специалните ни гости:


Юлий Русев - балкански шампион по културизъм, многократен медалист от републикански и международни първенства, лидер на предаването "Съветите на Юлий"

Калоян Гурбалов - автор на редица трудове, сред които и "Проект мускулна маса"

Ренета Чардакова - личен треньор, фитнес инструктор и шампион в категория "бикини фитнес" от Държавното първенство по културизъм през 2015-а година


Какви са личните ви, професионални наблюдения, в сферата на фитнеса и бодибилдинга, в последните няколко години? Как виждате вие ситуацията в момента и по какво се различава тя от тази преди няколко години?


Юлий Русев
: За мен има положителна промяна. Хората започват да се интересуват не само от тренировъчните методики, но и от начините на хранене. Става все по-популярен този спорт. Какво по-добро от това? Залите вече са пълни, а преди, по мои наблюдения, нямаше толкова трениращи.
Ренета Чардакова: Със сигурност е положително развитието на този спорт. Става много масов и действително повече хора се интересуват от правилното хранене и здравословния начин на живот.
Калоян Гурбалов: Аз съм от 20 години вече в спорта и имам известни наблюдения. За съжаление, според мен, количеството преобладава, за сметка на качеството. Едно време тренирахме по различен начин. За нас това беше начин на живот, религия, ако щете. Сега са ми нещата малко несериозни.


В каква насока се развива стремежът към усъвършенстване на физическото състояние на трениращите в България? Правилно или погрешно е схващането, че преди се е тренирало повече за удоволствие и собствено удовлетворение, а сега наблюдаваме негласно, необявено „състезание" между занимаващите се професионално или непрофесионално с фитнес и бодибилдинг?


Ренета
: Всеки има идол, някой, на когото иска да подражава. Всеки начинаещ е започнал така. Невинаги обаче този идол е правилен и трябва да следваме изцяло неговите съвети, защото всеки човек е индивидуален и има нужда от различен подход. Всеки трябва да прецени сам за себе си за какво тренира. Какви са неговите цели.
Калоян: Голяма част от хората, които ходят във фитнесите, са неориентирани. Но вината за това си е изцяло тяхна.


Възможностите за придобиване на повече познания за тренировъчния процес, начините на възстановяване, правилното хранене и т.н. са положителни или отрицателни? Всеки предлага информация по всевъзможни канали - телевизия, интернет, списания, вестници, но как можем да селектираме, отличим истинските, верните и правилните съвети от погрешните?


Юлий
: Нещата са комплексни. Преди 15 години имаше няколко вида добавки, сега те са сигурно 100. Нормално е в този океан от информация някои хора да не успяват да се ориентират и да изберат посоката, по която да тръгнат. Има и такива, които идват във фитнеса, но всъщност само си губят времето, а и това на тези около тях. Спад има като състезатели - от гледна точка на бодибилдинга и културизма. За самите фитнес зали и фирмите, занимаващи се с хранителни добавки, повечето хора са гаранция за добър бизнес, но в интерес на истината не е ясно колко е добре това за самия спорт.
Калоян: Във фитнес сферата ми се струва, че в един момент интернет-информацията е по-скоро вредна, отколкото полезна. Има личности, които си разбират от материята и са наясно с всичко, като те застават с имената си зад написаното или казаното и могат да бъдат достоверен източник на информация. Но има и много обща, повърхностна информация в интернет, която по-скоро дезинформира хората, отколкото им дава нещо. Именно това бе и една от причините да реша да издам моята книга - за да се опитам да селектирам на едно място правилна и насочена информация.


Не станаха ли много специалистите в България, които решават, че фитнесът е тяхното призвание и мисия в живота? В един момент се получава така, че инструкторите в залата са толкова, колкото и трениращите? Да не говорим, че има и „инструктори" само на хартия, с придобито онлайн разрешително за упражняване на тази дейност, които всъщност не са заинтересовани от крайния успех на тези, които инструктират?


Ренета
: Фитнес инструкторът не е само една хартия, някакъв сертфикат. Фитнесът е и психология. Трябва да умееш да се вслушваш в човека срещу теб и да вникнеш в съзнанието му. Към всеки е нужен индивидуален подход. Много е относително. Опитът изгражда истинския инструктор.
Юлий: Така е. Опитът идва с времето. Времето, което си посветил на това нещо. Не може за една година да се научи всичката налична информация, да се усвои, че и да се приложи.


Вечният въпрос - може ли и без добавки? Възможно ли е да се постигне една приятна за окото фигура без позволените и най-популярни хранителни добавки? Забранените стимуланти са друг основен проблем в залите. Страничните ефекти от употребата на въпросните стимуланти, когато се прекали с тях, понякога са необратими.


Ренета
: Хранителните добавки в миналото и сега са доста различни. Преди ако е имало 5-6 източника, сега е пълно с всякакви видове, някои от които със съмнителен произход. Просто трябва трениращите да внимават и да приемат само това, което им е нужно, а не да експериментират със себе си. Могат да заложат на доказани източници. Но нека подчертаем, че ефектът от тренировките се постига и с правилното хранене, не само с ползването на добавки.
Юлий: При прехода от добавки към забранени вещества трябва много да се внимава, като всички трябва да са наясно какви са страничните ефекти от едно подобно такова решение. Никога не можеш да кажеш на някого да не прави това, да не взима онова, да не пие бира, да не пуши цигари... Нека трениращите си направят една добра оценка на риска, в търсенето на високи резултати. Нашата задача е да им дадем съвет. Дали ще го спазят или не е техен личен избор.
Калоян: Грешката на голяма част от хората в залата, е че много бързат. Те търсят максимални резултати за минимално време. Това наистина е един от големите проблеми в наши дни. Искат се резултати за 5-6 месеца, а за това нещо, да речем, са нужни 5-6 години и повече. Оттам идва и проблемът с ползването на все повече допинг.
Ренета: Най-лошото е, че допингът е вече масов. Използват го деца на по 15-16 години, което за мен не е нормално. Не е допустимо. Може би трябва да се прави разграничение между професионалисти и непрофесионалисти, когато стане дума за подобни неща.
Юлий
: Това с контрола е много тънка тема. Дано това, че обясняваме и съветваме аудиторията за някои по-специфични подробности, има ефект.


Къде е границата между професионалните бодибилдъри и аматьорите, спорт за маниаци ли е фитнесът, кой е естественият следващ етап от развитието на този спорт и още много важни отговори очаквайте от нашите специални гости, във втората част от предаването ни!


Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!