Бразилиският Коринтианс е новият световен клубен шампион! Носителят на Копа Либертадорес надви с 1:0 европейският клубен шампион Челси и го лиши от възможността да се окичи с допълнителна слава, след като през май тази година най-после изпълни голямата мечта на своя собственик и спечели Шампионската лига.

Единственото попадение в мача реализира Гереро в 69-ата минута. Така за първи път от 2006-ата година трофеят от Световното клубно първенство няма да се озове в Европа. За последно Барселона не успя да спечели това отличие, отстъпвайки на финала на други бразилици - Интернасионал.

"Сините" изиграха сравнително посредствен мач на стадиона в Йокохама, а усилията им в заключителните минути не доведоха до желания резултат. Рафаел Бенитес пък не успя да повтори успеха си от 2010-а година, когато наследи Жозе Моуриньо в Интер и спечели световната клубна купа.

Мачът започна с положение пред Кейхил в 10-ата минута, но вратарят на бразилците Касио още в този момент загатна, че му предстои отличен мач и успя да задържи кълбото пред голлинията.

Коринтианс постепенно усети, че няма от какво да се страхува и започна да поглежда по-смело към вратата на Петър Чех. В 34-ата минута Паоло Гереро излъга Кейхил и Луиш, а изстрелът му пропълзя успоредно на голлинията, за да бъде засечен във външната страна на гредата от Емерсон.

"Сините" се стреснаха и на свой ред организираха опасни атаки, като само невероятните намеси на Касио спасиха бразилците от сигурен гол. Стражът последователно отказа Торес, Моузес и Мата и така двата тима се оттеглиха при нулево равенство на почивката.

В 54-ата минута вратарят бе последна преграда и пред Еден Азар, което пък вдъхнови Коринтианс, които натиснаха в крайна сметка дочакаха своя звезден миг.

Гари Кейхил блокира шут на Данило, но топката се озова в перуанеца Паоло Гереро, който с глава прати в екстаз хилядите бразилци, пропътували разстоянието до Япония, за да подкрепят любимия си отбор - 1:0 в 69-ата минута.

Притиснати до стената и пред огрозата да се върнат от Йокохама с празни ръце, англичаните се хвърлиха в атаки, но така и не успяха да пречупят Касио и компания. Пет минути преди края на редовното време, Фернандо Торес се оказа на отлична позиция, но останал очи в очи с вратаря на бразилския тим, испанецът отново бе губещ.

В самия край на мача Гари Кейхил получи директен червен картон, а в добавеното време Торес прати топката в мрежата, но голът бе справедливо отменен, макар и заради доста тънка засада.

КОРИНТИАНС - ЧЕЛСИ - 1:0

1:0 - Гереро (69')

Коринтианс: Касио, Алесандро, Чикао, Андре,  Сантош, Ралф, Паулиньо, Емерсон (89' - Уолъс), Данило, Енрике, Гереро (85' - Мартинес)

Челси: Чех, Коул, Луиш, Кейхил, Иванович (83' - Аспиликуета),  Лампард, Рамиреш, Азар (87' - Марин), Мата, Моузес (72' - Оскар), Торес