Селекционерът Любослав Пенев не се е изчерпал за националния отбор на България и има още какво да даде. Това каза вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев. Той добави, че на изпълкома, който предстои да се проведе, всеки ще си изкаже мнението, в това число и Пенев, и ще се вземе крайно решение.

Фурнаджиев сподели, че би внесъл революционно предложение всеки треньор от българското първенство да казва кои футболисти са във форма за първия отбор на България, а крайното решение да го взима селекционерът. „Мисля, че това е добре, защото някой може да му убягне”, каза той в предаването „Спортна треска” по БНТ.

„Когато един отбор не върви добре, най-нормално е да се тръси отговорност в спортно-техническия щаб. Любо Пенев не се е изчерпал, не съм привърженик на прибързаните решения. Той има още какво да даде на националния отбор. Няма слаби отбори, това се видя ясно. Полша победи Германия, имаше и други изненади. Футболистите, с които разполагаме виждате в какви първенства играят. Нямаме изявен лидер, но имаме добър колектив. Има футболисти, които не са в оптимална форма”, каза той.

„При всички положения изказването на Лечков не влияе добре в отбора, но това би трябвало да действа мотивиращо на момчетата. Не мисля, че Берботов се отказа точно заради такива приказки. Лечков е вицепрезидент и отговаря за националните отбори и е нормално да изкаже мнението си, защото всеки трябва да дава максмума си за националния отбор”, добави Фурнаджиев по повод думите на Лечков, че звездите Ивелин Попов, Станислав Манолев и Георги Миланов не са играли достатъчно добре.

„Държавата не е дала една стотинка. Нямаме нито терени, нито бази, нито никакви условия. Трябва да има приоритетни спортове. България няма ресурс да развива всичко. Трябва да се изберат 7-8 спорта и само те да се развиват. Преди се правеше подбор по училищата на 15 септември. Треньорът, ако забележи дете с талант, той се обръща към родителите, за да се развива специално. В момента се прави подбор на не повече от 5%. Затова имаше играчи, затова имаше това Златно поколение”.

„Но не случайно, че нямаме млади футболисти, които да играят в топ първенствата. Всичко идва от липсата на политика към спорта. Нашата възможност е да осигуряваме всички условия на националния отбор. Ние сме единствената държава, която не получава средства от държавата, средствата идват от УЕФА и ФИФА”, каза още той.

Атанас Фурнаджиев говори по въпроса защо Николай Михайлов е пазил срещу Норвегия, а не Владислав Стоянов. Той уточни, че решенията се взимат от Пенев и не търпи чуждо мнение. „Имаше българи от Лудогорец, които играха много добре срещу Реал(Мадрид) и Ливърпул, но не ги видяхме на терена, нали?”, добави вицепрезидентът.