Бившият собственик на гранда ЦСКА - Васил Божков отдавна е наясно с действителността във футбола и въобще в спорта ни. Това сподели пред репортер на Topsport.bg източник, пожелал запазването на своята анонимност.

Както е известно българският крупен бизнесмен бе основен благодетел на "армейците" в периода 1999 - 2006 година, след което собствеността върху "червените" премина в ръцете на индийския милиардер Прамод Митал.

"Васил Божков ми е споделял различни неща за футбола ни през годините. Мога да ви кажа много цитати от него, касаещи този най-популярен спорт в страната, а защо не и в света, но нямам разрешението лично от него да го направя.

Той често споменава една своя сентенция за футболната ни действителност, която сама по себе си е доста ясна, изчистена, а и също толкова правилна, за съжаление:

От футбола у нас започваш да печелиш едва тогава, когато спреш да влагаш.

Така е, виждате всички за какво става дума в страната и колко е трудно да се издържа един клуб, при такава нестабилна икономическа обстановка. Много бизнесмени решават, че просто усилията им не си заслужават, а и няма да бъдат акуратно оценени от обществото".

Освен по време на престоя си начело на ЦСКА, Васил Божков неведнъж е бил в ролята бизнесмен, подпомагащ с охота българския спорт, като е известно, че е бил ръководител на две родни федерации, а е спонсорирал и редица специални спортни събития.

Малко известен факт е, че Божков осъществява също социална и културна дейност, като е собственик на фондация „Тракия", създадена с цел организиране и подпомагане издирването и опазването на културните ценности, част от българското и световното културно-историческо наследство.

Всичко това обаче, съвсем по български, отстъпва на "жълтото" и "сензационното" в новините и спекулациите не само за Васил Божков, но и за голяма част от бизнесмените в страната, решили да отделят от времето и средствата си за българския спорт.

"Големите личности, с големи средства, нямат необходимите условия, в чисто икономическия смисъл на думата, за да се включат в развитието и задържането на търсеното ниво в спорта ни. Това е жалко, тъй като ние сме способна нация и би следвало да можем да го покажем пред света", добавя респондентът ни.