България стартира със загуба участието си на ЕВРО 2015. Малките „лъвчета" допуснаха поражение с 0:2 от състава на Хърватия. Двубоят бе част от официалното откриване на континенталната надпревара за юноши до 17 години и се проведе пред пълните трибуни на стадион „Берое".

Възпитаниците на Сашо Димитров демонстрираха голямо желание, но за съжаление си пролича и сериозната разлика в класите между българи и хървати. Трите точки за „шахматистите" станаха факт след точен изстрел на Бабич още в 23-ата минута и гол на Блечич в последната секунда. Резултатът можеше да приеме и класическо естество, ала с пропуски се отчетоха Мажич, Брекало и Соса.

Притеснението в редиците на България бе видимо почти през цялата среща. „Трикольорите" напомниха за себе си в заветните 15 минути на срещата, когато невероятни положения пропиляха Тонислав Йорданов и Георги Русев.

Така нашите се озоваха на последното място в група „А", бидейки единственият тим без точка. Припомняме, че по-рано днес, Испания и Австрия завършиха при равенство 1:1.

В следващия кръг България приема Испания в събота на стадион „Лазур", докато

Двубоят в Стара Загора стартира спокойно. Двата тима заложиха на разузнаването и не се хвърлиха в безразсъдни атаки. Българската публика правеше всичко по силите си, за да нахъса допълнително момчетата на Александър Димитров.

За наше съжаление, до края на първата част, на стадион „Берое" имаше само един тим и това беше селекцията на Дарио Башич.

Още в 7-ата минута Бабич се извиси над всички при едно центриране в наказателното ни поле. Ударът му с глава обаче излезе в аут. Натискът на „шахматистите" продължи с пълна сила. Добър рейд на левия бек Борна Соса му отвори пространство за хубав шут. За негово съжаление,  топката премина над горната греда на Наумов.

Отбраната на България обаче не съумяваше да се справи с с атаките на хърватите и Маич се озова на стрелкова позиция. Младият нападател обаче не бе достатъчно акуратен и прати топката в аут.

В 19-ата минута Бабич стреля почти фронтално, но сантиметри го делиха от попадение за "шахматистите".

"Шахматистите" заслужено стигнаха до първи гол в мача след 23 минути. Капитанът ни Славов елементарно загуби една топка на тъча, след която Соса пусна към Бабич. Нападателят пое с гръб към вратата, завъртя се и с мощен изстрел в средата направи 0:1.

След инкасираното попадение, България заигра с малко повече увереност, но това пък се оказа добра новина за Хърватия, като играчите на Бешич на няколко пъти организираха добри контраатаки, които като по чудо не се материализираха във втори гол.

Играта една бе подновена, а „лъвчетата" бяха на път да получат две попадения в рамките на минута. Отбраната ни действаше прекалено разсеяно и само късметът ни спаси от още по-тежко изоставане в резултата.

Малко след това хърватите отново застрашиха. Брекало опита техничен шут в далечния ъгъл, който премина на сантиметри от гредата. Нашите все пак показаха зъби в заключителните минути, когато създадоха и първите си чисти голови положения.

Първото от тях бе създадено от Георги Русев. Халфът на ДИТ (София) се разходи из отбраната на Хървартия, но накрая отправи слаб шут, който бе спасен с лекота от Шемпер. Гореспоменатият ни национал продължи да демонстрира активност и центрира остро в наказателното поле на хърватите, което завърши със сигурна изява на Шемпер. Гостите мигновено организираха бърза контраатака, която можеше и да се превърне в гол, ако не беше добрата проява на Славов.

Така се стигна и до 66-ата минута, когато България пропиля и най-чистото си положение в целия мач. Тонислав Йорданов получи отличен извеждащ пас и остана очи в очи с Шемпер, но стреля право в тялото на хърватския страж.

Всичко в тази среща приключи няколко секунди преди последния съдийски сигнал, когато "шахматистите" оформиха и крайното 0:2. Брекало за пореден път навърза българската отбрана, след което шутира силно. Даниел Наумов успя да отрази удара, ала при добавката резервата Блечич бе безпощаден.

БЪЛГАРИЯ-ХЪРВАТИЯ 0:2 (Развой на срещата по минути)