Дублиращите отбори в България ще бъдат атакувани от "черното тото". За това предупреди футболният мениджър Лъчезар Танев. В интервю за ТВ+ той каза още, че не е получил дължимите си пари от ЦСКА. Определи и като абсурдна трансферната политика на "червените".

Ще се повиши ли качеството на футбола у нас или отново ще наблюдаваме празни стадиони и съмнения за "черно тото"?
- "Черното тото" е световен проблем. Той няма да е толкова сериозен за "А" група, а за дублиращите отбори. Там ще се насочат хората от тези структури. Тези неща се случват основно в нерегламентирани заложни къщи от Изток. Конкретно за шампионата мисля, че не може да очакваме кой знае какво качество. Отборите са ограничени финансово. Все по-показателно е, че с формулата - "уан мен шоу", няма шоу!

Издължиха ли се към вас от ЦСКА, ако не се лъжа, сумата е към 100 хиляди евро?
- Не. Аз дори намалих парите, но и по-малката сума не ми се плати. Само обещания.

Как изглежда мащабната селекция на ЦСКА в очите на специалист, като вас?
- За мен това е абсурдно. Като политика на клуб, начин на правене на отбор и т.н. Сигурно Стойчо Младенов е зависим по същия начин и както Гонзо в Левски, но несериозно ми звучи да изпуснеш играчи, които горе-долу са се представяли добре и да водиш в тима такова голямо количество футболисти, и то най-вече чужденци. Все си мисля, че и нашият юношески футбол става. Проблемът е, че резултатите притискат треньорите и феновете от една страна, но пък, ако привържениците видят, че се прави отбор ще бъдат по-търпеливи. Защо трябва да даваш за 12 чужденци заплата, която можеш да разпределиш на 5 с доста по-висока класа? Останалата бройка може да се запълни и от български футболисти. За мен това трябва да е стратегия не само на Левскии ЦСКА, но и на останалите български клубове.

Не са ли много 1,5 милиона евро, които платиха шампионите за Брайън Ангуло?
- Парите са по-малко. Аз бях посредник по сделката. Когато искаш да вземеш играч, който да подобри нещо в защита - струва пари. Друг е въпросът, че никога не може да се каже каква е точната сума. Аз съм в този бизнес, но също се чудя как се плащат 80 или 100 милиона евро за един играч, но обикновено тези футболисти си заслужават парите. Те носят титлите, продажбата на артикули и всякави подобни неща. Иначе, да - не е много логично. По-нормално би било такива пари да се дадат за нападател или офанзивен халф, но когато на всяка цена искаш да подобриш нивото, може би си заслужава.

Има ли макар и малък оптимизъм за българския футбол, който да ви дава надежда за вашия бизнес?
- За моя бизнес нямам голяма надежда. Самите клубове трябва да променят политиката си и да дават шанс на младите играчи. Мисля, че има таланти, които се губят след 17-ата си годишнина. Дали заради неправилна работа или защото не им се дава шанс да играят достатъчно. Такива момчета ще имат шанса да играят повече в лигата на дублиращите отбори, когато имат най-голяма нужда от развитие.