Български отбор участва за пръв път в знаменития ултрамаратонски велопробег Race Across America (RAAM), който се смята за най-тежкото колоездачно състезание в света и тази година беше проведен вече за тридесети път.

На 26 юни четиричленният български отбор "Вело Енерджи" (воден от пловдивския бизнесмен и приятел на колоезденето Димитър Вълчев и включващ опитните коломаратонци Лазар Владиславов, Минчо Рибарев и Чавдар Дюлгеров) финишира успешно в Анаполис сред аплодисментите на въодушевената публика, където се открояваха ентусиазираните представители на българската диаспора в САЩ и журналисти от местните медии.

Трасето от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие на Америка е с дължина от 4810 км, с повече от 50000 м сумарна денивелация и се изминава за 9 дни от отборите и за 12 дни от самостоятелните "соло" участници.

Трасето започва от плажа на Оушънсайд в Калифорния, преминава през пустините на Невада, изкачва се на заснежените върхове на Скалистите планини в Колорадо, пресича зоната на торнадо в Канзас и дъждовния пояс на Средния Запад, прекосява стръмните Апалачи и завършва на финала в Анаполис, Атлантическия бряг на САЩ.

Най-доброто постижение на тази дистанция (от 1986г.) дълго време присъства в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългата дистанция, измината за най-късо време с колело.

За сравнение, трасето на прочутата Tour de France e само 3600 км, изминавани за цели три седмици без нощно каране, докато при RAAM колоезденето е денонощно и се редува с почивка и хранене. Състезателите са следвани от придружаващи коли и каравани. Условно RAAM може да се разгледа като поредица от 54 много дълги и тежки етапи по часовник (всеки от 50 до 140 км), които трябва да се изминат нон-стоп!

Затова участниците (особено в "соло" категорията) могат да получат психични смущения от такова въртене на педалите с дни. Един от способите срещу подобно "побъркване" е монтирането на високоговорители в придружаващите коли, откъдето колоездачите биват ободрявани с наставления и музика.

Българските ултравеломаратонци се завръщат в родината на 2 юли (събота) с полет от Лондон, пристигащ на летище София към 13,30 часа.