На ХХХ олимпийски игри в Лондон паднаха 30 световни рекорда, което е най-слабото постижение по този показател от всичките три олимпиади на ХХI век. На игрите в Атина '04 върховите постижения бяха 33, а в Пекин '08 - 37.

Статистиката сочи, че както в Атина, така и в Лондон, са счупени най-добрите резултати в 7 спорта, докато в китайската столица това е станало в 5. В Пекин най-изявени бяха плувците - 25 рекорда, докато в Атина превес имаха щангистите - 10.

В английската столица върховите постижения отново бяха повече в плувния басейн - 8. Следват вдигането на тежести и колоезденето - с по 6, леката атлетика с 4, стрелбата и стрелбата с лък - по 2, и гребането с един.

Трябва да се уточни, че в гребането световните рекорди не са официални, защото условията в различните гребни съоръжения са прекалено различни, но въпреки това най-добрите резултати влизат винаги в статистиките. Затова и времето - 6:08.50 мин., за което двойката без кърмчия на Нова Зеландия при мъжете (Ерик Мъри и Хамиш Бонд) измина 2000 м в предварителните серии, се записва като №1 за всички времена. В Атина също имаше три такива рекорда на гребния канал, докато в Пекин - нито един.