Един от най-великите треньори в историята - сър Алекс Фъргюсън бе гост във видео чат на „Кориере дело спорт", където отговори на някой изключително любопитни въпроси от миналото, които досега бяха оставали само в кухнята на Манчестър Юнайтед. Сър Алекс призна, че преди години много е искал да вземе в състава си легендата на Милан Паоло Малдини, но до трансфер така и не се стигнало. Той разкри също кой вижда като идеален заместник на Пол Скоулс.

„Веднъж попитах бащата на Паоло Малдини - Чезаре, каква е възможността неговият син да дойде в Манчестър Юнайтед. Той ме погледна така, сякаш срещу него стоеше луд човек и ми каза само едно „Какво?". Този негов отговор ми бе напълно достатъчен. Разбрах, че няма никакъв шанс да привлечем Паоло в нашия тим", сподели Фъргюсън пред феновете на футбола в Италия.

През лятото за трансфер на „Олд Трафорд" се спрягаше и плеймейкърът на Интер Уесли Снайдер. Мнозина спрягаха холандеца за „новия Пол Скоул", но сър Алекс не е на това мнение. „Не мисля, че Снайдер е идеалният заместник на Пол Скоулс. Той е фантастичен футболист, но не е това, което ние търсим. В момента само двама футболисти могат да се сравняват със Скоул. Това са Шави и Иниеста", коментира още легендарният шотландец.

Фъргюсън разкри също защо футболисти като Скоулс и Райън Гигс останаха верни на Юнайтед и никога не смениха клуба. „Взех ги (Гигс и Скоулс) в тима когато тя бяха на по 13 години. Те бяха две млади момчета и с годините останаха здраво стъпили на земята и не нарушиха скромността си. Гигс и Скоулс са отличен пример за младите играчи".

Доста любопитен бе коментарът на Алекс Фъргюсън за треньора на Реал Мадрид Жозе Моуриньо. Както е известно наскоро португалецът се забърка в поредния скандал, след като бръкна в окото на помощник-треньора на Барселона Тито Виланова. Въпреки просташката изява, сър Алекс защити бившия мениджър на Челси.

„Треньори като Моуриньо, които кипят от ентусиазъм, понякога правят подобни неща. За мен обаче това не е нищо странно или грешно. Когато бях млад и аз бях като Моуриньо. Трябва да го приемете - Моуриньо просто е такъв, това е неговият характер. Има треньори, които гледат кротко и си водят бележки. Аз никога не съм го правил и никога няма да го направя", разкри сър Алекс.

„Сега като се върна назад във времето се сещам за двубоя с Порто на „Олд Трафорд". Когато те ни вкараха гол Моуриньо започна да търчи по терена като обезумял. Тогава си помислих - „аз също бих го направил". В същото време подобна реакция може да те изнерви максимално, но в крайна сметка това се случва след повече ентусиазъм, в което няма нищо лошо".

За повече от 20 години в Манчестър Юнайтед сър Алекс призна, че никога не е мислил да напусне клуба. „Не, тази мисъл не е минавала през главата ми. Нито един ден не е лесен в отбор като Юнайтед, но винаги съм обичал предизвикателствата и това ме караше да продължавам напред. Всичко в клуба работеше както аз исках, работеше за мен. Никога не съм си помислял да сменя Манчестър Юнайтед с друг отбор", сподели още шотландецът.