Кей Нишикори и Милош Раонич сътвориха един от най-паметните мачове на тазгодишното Открито първенство на САЩ по тенис. След пет сета страхотна битка до успеха стигна младият японец след победа с  4:6, 7:6(4), 6:7(6), 7:5, 6:4 в мач продължил 4 часа и 29 минути игра.

Двубоят завърши в 2:26 ч. след полунощ местно време, което е и изравнен рекорд по този показател. По това време на денонощието са приключвали още два мача - през 1992 г. Виландер победи Пернфорс, а преди две години Колшрайбер и Иснър свършиха по същото време.

Първите два сета преминаха през много обрати. Двамата тенисисти си разменяха пробиви. В първия все пак канадецът успя да спечели с 6:4, а във втория се наложи Нишикори след тай-брек. Това е първият загубен тай-брек от Раониш на турнира.

В последните три сета Нишикори имаше превъзходство и не даде дори точка за пробив на Раонич, но въпреки това загуби с тайбрек третата част. В следващите две отново бе перфектен в своите подавания, но този път успя да стигне до по един пробив и успя да измъкне победата в този паметен сблъсък. Раонич успя да наниже 35 аса, но и това не успя да му помогне да спечели мача.

Нишикори се превърна в първия японец от близо век насам, достигал до четвъртфинал на US Open, след като за последно това се случи преди цели 92 години - през 1922 г.

В спор за място на полуфинал той ще се изправи срещу швейцареца Стан Вавринка.