Димитър Бербатов отново показа колко голям човек е. Българинът демонстрира уважение към родния си език и даде интервю за телевизията на ПАОК на български. Журналистката му задаваше въпроси на английски, а той отговаряше на майчиния си език. 

Ето какво каза нападателят*

-Повечето от привържениците на ПАОК биха казали, че са и твои фенове заради играта, която показваш през годините. Горд ли си, че хората ще те запомнят като състезател, който забавлява с представянето си?
-Да, защото това е моята основна цел във футбола - да забавлявам хората, да им показвам красивата страна на футбола, както се казва. Всичко това включва голове, асистенции, играта за отбора като цяло, за да може той да победи, защото той е най-важният. За мен това, че забавлявам феновете и ги карам да се усмихват след мачовете и да коментират как съм направил това или как съм отиграл тази топка, наистина е нещо, което ми доставя удоволствие и ще се опитвам да го правя, докато ме държат краката.

-Какво ти се върти в главата, когато топката не е у теб и когато я получиш?
-Въртят ми се доста неща. Най-важното нещо е, когато не съм с топката, да знам в каква позиция съм и да съм наясно къде се намират съотборниците ми по време на мача, за да мога с едно движение да отиграя, за да изпреваря противника по този начин. Важно е футболистът да бъде с една или две крачки преди противника, за да може да го изненадва постоянно. Това обаче е качество, което не много футболисти притежават и затова винаги съм се радвал на футболисти като Шави Ернандес и Андрес Иниеста, които прочитат играта с два или три хода преди още топката да е дошла и знаят къде да я подадат, когато дойде.

-Можеш ли да разкажеш как се стигна до трансфера ти в ПАОК?
-Всичко стана в последния момент, както обикновено се случват нещата при мен. Беше интензивно и интересно, защото от отбора много настояваха, търсеха ме и проявиха достатъчно желание и упоритост да подпишат с мен и това в крайна сметка надделя в избора. Още нещо, което ме накара да се съглася да дойда, е, че имах разговори с треньора, който каза, че ме желае. Също така имахме разговори с президента мистър Савидис, който беше много настоятелен. Още преди две години той искаше да пристигна тук. Всичко се случи в последните часове на трансферния прозорец. И ето ме тук и започвам нова глава от моя футболен живот.

-Какви са впечатленията ти от посрещането ти на "Тумба"?
-Това беше нещо, което не съм очаквал. Беше нещо, което ме изненада приятно. Накара ме да се притесня, тъй като по принцип аз съм притеснителен човек. Семейството и приятелите ми бяха много впечатлени и затова искам да благодаря на привържениците.

-Можеш ли да повториш това, което каза на представянето си - че баща ти е роден близо до границата и желаеш да се бориш за успехите на клуба?
-Баща ми ми се разсърди малко, защото аз казах, че е роден на 50 км от границата, а се оказа, че става дума само за 2 км. Поизложих се малко. Иначе винаги съм приемал, че ние и вие, гърците, сме близки едни до други и си приличаме по култура и начин на живот. Затова аз ще направя всичко възможно да помогна на отбора си с начина си на игра, да помогна на младите футболисти, с голове и с асистенции.

-Каква беше ролята на треньора Игор Тудор, за да дойдеш тук и какво можеш да кажеш за стила му на работа?
-Той ми се обади и си поговорихме, преди да подпиша. Познавах го отпреди, защото сме играли един срещу друг. Виждам, че той е млад наставник и тепърва навлиза в професията, има желание за работа. Личи си по начина му на работа, който се доближава до италианския стил. Всички в тима са доволни от него. Желая му успех, тъй като всеки футболист иска да се пробва като треньор, но едни успяват, а други не. Това е животът.

-Ще участваш в Лига Европа. Ти игра и в Купата на УЕФА с Тотнъм, какво помниш от този турнир?
-Имаше интересни мачове, добри отбори, хубави голове. Помня, че и аз вкарах доста попадения в тази надпревара. Ще бъде хубаво, ако мога да повторя същото.

-ПАОК играеше винаги в евротурнирите през последните шест сезона, но в нито един от тях не успя да прескочи групите.
-Това е една от целите ни - да преминем тази фаза. Ще бъде трудно, тъй като отборите в нашата група са доста добри, но не е невъзможно. Имаме добър млад състав, което е хубаво, но пък футболистите са малко неопитни и тук влиза моята роля да им помогна със съвети. Всичко започна по добър начин - постигнахме добър резултат в Габала (0:0), а сега идва Дортмунд. Ще бъде интересно и ще проверим какви са ни силите.

-Как приемаш равенството с Габала в първия кръг?
-Както можехме да спечелим, така можехме и да загубим. Затова равенството беше справедливо. Търсехме победата, имахме своите положения. Всеки би казал, че сега Борусия е фаворит, но в днешно време във футбола не се знае нищо. Силите са изравнени, трябва да вярваме и мисля, че ще преодолеем групата.

-Ако трябва да избереш идеалния си отбор от петима футболисти, кои ще са те?
-Аз, разбира се, Иниеста, Мануел Нойер, Венсан Компани и Роналдо.

* Записът на разговора е на колегите от "Блиц"