Милан написа нова страница в славната си история. Със значително подмладен състав, без няколко контузени титуляри и без новата си звезда Марио Балотели, „росонерите" поставиха на колене Барселона в първи осминафинален мач между двата тима от Шампионската лига. Италианците спечелиха с 2:0 и са изключително близо до сензационно отстраняване на каталунците.

Двубоят не изобилстваше от положения, като домакините от Милан се бяха постарали да изолират от играта звездата на каталунците Лионел Меси и успяха. Играчите на Барса пък изглеждаха странно безидейни, което определено се вижда рядко. Мунтари и Амброзини в средата на терена не даваха „въздух" на халфовата линия на гостите.

Първата по-интересна ситуация дойде в 11-ата минута. Мексес игра с ръка в пеналта при едно центриране към Педро, но реферът не даде дузпа, а правилно отсъди засада на испанеца.

В 16-ата мин Боатенг изведе отлично Ел Шаарави по левия фланг. Нападателят напредна, но несръчно си поведе топката твърде дълго малко преди да стреля и Пуйол изби. След последвалия корнер Боатенг опита нещо средно между удар и центриране, а топката мина в опасна близост до вратата на Валдес.

До края на полувремето Милан се съсредоточи предимно върху действията си в дефанзивен план, а Барса така и не успяваше да намери път към вратата на Абиати.

През втората част картината не се промени, а домакините дочакаха своя миг в 56-ата мин. След късо изпълнение на фаул, Монтоливо стреля, топката рикошира у Алба и ръката на Сапата и попадна у Боатенг, който с точен удар в ъгъла изведе Милан напред. На повторенията ясно се видя, че Сапата играе с ръка, но това сякаш не бе забелязано от рефера.

Нещата за каталунците станаха още по-тежки десетина минути преди края, когато Милан удвои след страхотна контра. Отново пръст в гола имаше Монтоливо, който даде дълъг пас към резервата Нианг, той отклони към Ел Шаарави. Последният с прехвърлящ пас намери Мунтари и африканецът с вълшебен удар от воле матира Валдес за втори път.

Едва малко след това Барса успя да сътвори опасност за Абиати и то след центриране от корнер. Пуйол засече с глава, но ударът му мина покрай гредата.

Така каталунците се връщат у дома с два гола пасив, които с оглед на представянето им тази вечер, ще бъдат наваксани трудно. Милан пък е на път да поднесе първата голяма сензация в елиминационната фаза, ако успее да запази аванса си и след реванша на „Камп Ноу".

МИЛАН - БАРСЕЛОНА 2:0

1:0 Боатенг (56')

2:0 Мунтари (81')

МИЛАН: Абиати, Мексес, Сапата, Констант, Абате, Мунтари, Боатенг, Монтоливо, Амброзини, Пацини, Шаарави;

БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол, Алба, Фабрегас,Шави, Иниеста, Бускетс, Педро, Меси.