Българинът Радостин Стойчев е фаворит за селекционер на италианския национален отбор по волейбол според читателите на volleyball.it. Сайтът публикува анкета, като малко над 50% от гласувалите са дали вота си за треньора на "Тренто".

Най-близо до него е Лоренцо Бернарди с 31%, а Анджело Лоренцети е трети с 15%. Най-малка е възможността на поста да застане Джанлоренцо Бленджини - 3%.

Италианската федерация трябва да избере нов селекционер, след като Мауро Беруто подаде оставка. Той беше подложен на остри критики за решението си да извади четирима национали от отбора в навечерието на финалите в Световната лига.

Президентът на "Тренто" Диего Мосна заяви преди дни, че Стойчев е най-добрият избор за поста. "Ако Италия иска да се върне към победите, треньорът на "скуадра адзура" трябва да е Стойчев", каза той.

Италианците имат месец да се подготвят за световната купа в Япония. Отборът започва срещу Канада на 8 септември. Месец по-късно е европейското, на което страната е домакин съвместно с България.

"Когато преди години имах много предложения, аз не ги приемах и дори не влизах в дискусии, защото смятах, че е мое морално задължение да тренирам националния отбор на България. След събитията в България този морален ангажимент го имам за напълно отпаднал, така че, ако има отново предложение от отбор, който може да се бори за челни места, бих го разгледал", каза Стойчев.