Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе сред официалните гости на тържественото събрание на Национална спортна академия „Васил Левски” по повод 24 май и откриването на новата учебна зала „Основатели на студентския спорт”.

От днес аудиторията носи имената на проф. д-р Петър Слънчев и доц. Марко Дамянов – хора, които заемат водещо място не само в развитието на родната академия, но и на спортното студентско движение у нас и по света. На събитието присъства и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Поздравявам ви с днешния хубав повод в навечерието на 24 май да открием нова зала с имената на двама големи българи. Мисля, че всички сме убедени, че са необходими реформи в областта на образованието. С проф. Танев полагаме максимални усилия да ги започнем. Образованието и спортът са едни от най-консервативните системи, изключително резистентни и критични към всяка една промяна, но мисля, че с кадрите, с които разполагаме, с интелектуалния и академичен потенциал на НСА, тези реформи ще бъдат възможни, каза министър Кралев пред академичната общност на университета.

- Многократно се опитвам да внуша и да кажа, че ние не сме министерство на олимпийските игри и на олимпиадите, ние сме министерство на спорта, което преди всичко значи, че здравето на нацията ни е най-важно. Преследвайки целите си от олимпиада на олимпиада, от световно първенство на световно първенство, ние забравихме каква е нашата и на всички кадри, които НСА произвежда, основна мисия. А тя е да правим не физическо възпитание, а физическо образование. Много ми се иска вече да говорим за физическо образование на населението. Защото децата ни са в много тежко състояние и трябва да гледаме като едно цяло на целия цикъл на физическо образование в училищата и в университетите.”

Според министър Кралев е загърбена работата в училищата и в масовия спорт. Той даде пример с редица държави, между които и Великобритания, която отделя по 200 млн. евро годишно, за да вкара в училищата и университетите професионални треньори.

„25 години се чудим, защо от състезание на състезание успехите ни стават все по-оскъдни. Те не се дължат на това, че треньорите ни са започнали да работят по-зле, или на това, че генетичният материал на спортистите ни се е изменил. Базата и основата липсват. Няма откъде да се подбират талантливите деца, тези които имат потенциал. Затова бяха моите апели по повод третия час по физическо, затова искам в начален курс в часовете по физическо възпитание и спорт учениците да се обучават от професионалисти, от треньори, кадри на НСА. С проф. Танев имаме общи цели и идеи, въпреки че срещаме съпротива по повод хорариума на детските учителки, но ние ще доведем нещата докрай. Надавам се, че ще имам и вашата подкрепа”, допълни Кралев.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев съобщи, че приветства чудесните идеи на спортния си колега и подчерта, че ще ги подкрепи, за да бъде издигнат и статутът на НСА „Васил Левски”.

„Има много малко вузове, такива като Спортната академия, които произвеждат национално самочувствие. Вие създавате здравето и възпитанието. На толкова много места в страната има нужда от тези батковци, които да увлекат децата и да ги възпитат да бъдат това, което техните семейства и техните учители нямат възможност да направят,” каза още проф. Танев.

Ректорът на НСА Пенчо Гешев получи от председателят на АУС „Академик” Златко Джуров комплексната купа от Националната универсиада, която приключи в Пловдив. Снощи министър Кралев лично даде старт на финалната среща на студентското първенство по футбол, която изправи един срещу друг отборите на Европейския колеж по икономика и управление и Югозападния университет. Мачът се игра на спортната база на колежаните в Оризари, община Пловдив.

Футболната среща, която завърши с победа за ЕКИУ, гледаха също заместник-кметът по спорт в община Пловдив Петър Зехтински, шефът на постоянната комисия по младежта и спорта към Общински съвет Атанас Узунов, кметът на район „Централен” Георги Титюков. Министърът получи плакет от името на Българската асоциация „Студентски спорт”.

Преди старта на двубоя ректорът на Висшето училище по икономика и управление доц. Цветан Коцев разведе министър Кралев из спортната база. Финалът по футбол е част от Националната студентска универсиада, в която участваха над 1100 представители на 33 висши училища в страната. Универсиадата е едно от най-масовите спортни събития у нас тази година. Този сезон тя обединява финалите на държавните студентски първенства в 10 вида спорт.