Роджър Федерер изнесе бляскав тенис рецитал и защити трофея си в Дубай след 6:3, 7:5 над световния №1 Новак Джокович за 85 минути. В тях Маестрото не допусна нито един пробив и премина границата от 9,000 аса в професионалната си кариера. Швейцарецът спечели пети финал срещу Джокович от 12 изиграни и първи от Мастърса в Синсинати през 2012-а.

Модерната тенис класика вече натрупа 37 издания, с което измести от второто място в класацията за най-много срещи между двама тенисисти битката Иван Лендъл - Джон Макенроу (36 двубоя). Джокович едновременно заема и първото място, където непоклатимо стои съперничеството му с Рафаел Надал (42 срещи). Федерер изкова трети триумф от четири мача със сърбина в Дубай и вдигна титла №7 от турнира и 84-а в кариерата си. Маестрото е достигал тази цифра трофеи само на Уимбълдън и на надпеварата в Хале.

Цялата тенис вселена очакваше наелектризиращо шоу от световните №1 и №2 в рангистата и още третата точка в мача ни подсказа, че няма да останем разочаровани. Ноле парира атака към мрежата на Федерер с хуриргически точен лоб, но стабилният сервис на швейцареца му осигури аванс.

Сърбинът отлично знаеше, че с напредването на двубоя ще се нуждае от още доста прехвърлящи и минаващи удари, за да се справи с агресивните атаки на Роджър. И поне в първите 7 гейма се справяше отлично, като дори при 1-1 пропусна два брейкпойнта, но същевременно почти напълно изолира бекхенда на Федедер с дълбоки топки в центъра на корта.

При 3-2 Маестрото все пак запрати гръмотевичен бекхенд по правата от ъгъла на полето със 137 км/ч и стигна до 40-40, но сервис в тялото и още едно бързо разиграване в полза на Джокович изравниха геймовете. Швейцарецът стигна до първия си брейкпойнт в двубоя в следващото подаване на световния №1 след безмилостна комбинация от форхенд по обратния диагонал и форхенд по правата.

Маестрото проби неочаквано лесно след непредизвикана грешка от бекхенд на Новак, който прати топката на половин метър зад основната линия. Федерер не се нуждаеше от повече възможности и затвори сета с 6-3 за 37 минути с рутинен сервис гейм. А Джокович видимо се нуждаеше от повече агресия на корта или разнообразие, с което да разбрие перфектния до този момент ритъм в играта на съперника.

Ноле поведе с 1-0 във втория сет и се добра до две точки в откриващото подаване на швейцареца, когато Федерер изравни геймовете с ас №9,000 в професионалната си кариера. Над него са само Анди Родик (9,074), Иво Карлович (9,375) и Горан Иванишевич (10,183). До 3-3 сервиращите доминираха, а Джокович изглеждаше като човек, който няма никаква идея как да разклати увереността на противника. Федерер изригна с два изящни бекхенд уинъра и пробва трети, който щеше да му осигури 15-40, но пропусна линията и Ноле удържа седмия гейм.

Форхенд уинър със 137 км/ч донесе два брейкпойнта на сърбина, но асове №9,002 и №9,003, гарнирани с още два страхотно пласирани сервиса изравниха резултата за 4-4 гейма без дори да се е стигнало до разиграване. Джокович отново стигна до 15-40 и отново видя как преднината му се изплъзва.

При 5-5 видяхме един от изключително малкото случаи в кариерата на Ноле, в които характерът му се пречупи. Той поведе с 40-0 на свой сервис, но допусна Роджър да изравни, а после Маестрото окончателно довърши съперника с куршум от форхенд, който подпечата пробива. Федерер трябваше да мине през още един спасен брейкпойнт, но с 11-ия си ас за днешния ден подчини световния №1 и защити трофея си в Дубай.