Президентът на УЕФА Мишел Платини готви революция в европейския футбол. Босът настоява за въвеждане на съвсем нова формула и календар на квалификациите за европейски първенства, информира БТА. Идеята на Платини е по новата формула да се играят квалификациите за Евро 2016, което ще бъде във Франция.

Ето какво предлага президентът на УЕФА:

Всички 52 страни членки на УЕФА ще играят в два различни цикъла на европейски квалификации. В първия страните ще бъдат разделени в 13 групи от по 4 отбора. За Европейското ще се класират директно 13-те победителя. Облагодетелстван ще бъде отборът, който е в една група с домакина на надпреварата, който ще се класира директно. Така за финалите на Европейското след първия етап на квалификациите ще се класират директно 14 тима. Останалите 38 страни ще играят втори квалификационен цикъл и ще бъдат разделени в 10 групи. Десетте победителя ще придобият право на директно класиране на Европейското.

По време на втория квалификационен цикъл отборите, които вече са се класира за Европейското, ще играят контроли помежду си.

 

Евентуалната промяна ще бъде наложена поради няколко причини.

1.Националните отбори да играят по-малко мачове през годината, с което ще се облекчат клубните тимове.

2.Футболните федерации нямат печалба от телевизиите за мачове като Италия - Фарьорски острови или от двубои на грандовете срещу джуджетата.

3.Телевизиите ще плащат на футболните федерации повече по време на втория квалификационен цикъл, в който вече класиралите се тимове (очаква се това да бъдат водещите страни - Германия, Италия, Франция, Холандия и т.н.) ще играят контроли. Приходите от приятелски двубои като Германия - Англия, Холандия - Италия и т.н. ще бъдат много повече от квалификации като Холандия - Сан Марино.

Схема на квалификациите:

Първи цикъл

13 групи по 4 отбора - класират се 13-те победителя и домакинът = 14 отбора

Втори цикъл

38 отбора в 10 групи - класират се 10-те победителя

За Европейското първенство през 2016 година ще се класират общо 24 отбора, на финалите те ще бъдат разпределени в 6 групи по 4 тима.