Привържениците на старозагорския Берое, който утре ще трябва да се бори за оцеляването си в "А" група в мач срещу Локо (Сф), разпространиха декларация до медиите. В нея те изразяват възмущението си от начина на работа в БФС и конкретно - от присъдената служебна победа в предишния кръг на прекия им конкурент за оцеляване - петричкия Беласица.

"Топспорт" публикува декларацията на феновете в оригиналния й вид, без съкращения и редакции.

Д Е К Л А Р А Ц И Я
от привържениците на "Берое"


Ние, привържениците на Професионален футболен клуб "Берое", споделяме своето искрено недоумение и възмущение, от решението на Комисията за организиране на състезанията при Българския футболен съюз. Считаме, че присъждането на служебна победа на отбора на "Беласица" в мача му срещу "Марек" е фактически необосновано и е подвластно на зле прикрити финансови интереси.

Намираме подобно решение за юридически несъстоятелно. То носи не само правна нищожност, но и тъжния извод, че в българското първенство очевидно продължава практиката на скрито и безконтролно вземане на решения извън футбония терен.

А "Берое" недвусмислено доказа, че разчита единствено на своята игра. Добра или лоша, тя позволи на отбора да остане в елитния футбол. Въпреки скорошните опити на един човек да съсипе клуба. Въпреки липсата на късмет. Въпреки общата злост срещу нас.

И може би "Берое" сега страда, тъкмо защото разчита единствено на честно спортно съревнование. Но дори и да загуби мястото си сред първите отбори в страната, "Берое" ще запази честта си срещу нечистите намерения.

Преди половин година един човек се опита да унищожи една легенда. Но ние не му позволихме. Прогонихме го. И сега ще довършим делото си - при все че друг нечестивец застана срещу нас.

Защото името "Берое" отдавана вече не означава просто клубна принадлежност. "Берое" се превърна в символ. В знак на борбата срещу престъпленията и престъпниците в българския спорт. А в тази борба сме всички ние.

Затова и се обръщаме не само към привържениците на "Берое". Нашият призив е към всички онези, които подкрепят местните си отбори, които обичат родните си места, които си спомнят традицията, които вярват в романтиката в играта, които презират мафията в българския футбол. Подкрепете "Берое" в решителния мач в събота. Елате на стадиона и застанете до нас.

Защото целта ни е обща. Защото намеренията ни са чисти. Защото трябва да дадем пример. И надежда за промяна.


България, привържениците на "Берое"
16 май 2008 г.