Случи се! България може да се гордее със своите първи три точки от Шампионската лига! Заслугата за това изцяло е на родния евробоец-Лудогорец, който в типичния си стил постигна повече от драматичен успех над Базел с 1:0! „Орлите" дочакаха до любимата си 90-ата минута, когато Йордан Минев разтопи швейцарските шоколади с прекрасен изстрел от средна дистанция!

Победата за селекцията на Георги Дерменджиев е напълно заслужена, тъй като разградчани тотално надиграха своя именит съперник. Те бяха и с човек повече близо час, тъй като Серей Дие бе изгонен с директен червен картон още в началото на мача. Лудогорци традиционно направиха куп пропуски пред вратата на Вацлик, които този път не се оказаха решаващи.

Така разградчани зарадваха своя бос Кирил Домусчиев, който очакваше именно три точки над този съперник. Това ще спомогне много и за целите на родния шампион, който мечтае да играе европейски футбол и през пролетта.

След развоя на събитията в другия мач от група „В", Лудогорец излезе на второ място! Безяк и компания имат еднакъв брой точки с Ливърпул и Базел, но и далеч по-добра голова разлика от изброените тимове. Убедителен лидер е галактическият Реал (Мадрид). Луда октомврийска вечер, в която Лудогорец записа още една велика победа!

За разлика от мача с Реал (Мадрид), стадион „Васил Левски" не бе изпълнен до краен предел. Базел явно не бе достатъчно голям дразнител за родния запалянко, като по трибуните имаше не повече от 28 000 души.

Първите минути от тази среща бяха за момчетата на Георги Дерменджиев. Лудогорец опита да наложи ранен домакински натиск, който леко изненада техния опонент. След 60 секунди игра, "зелените" стигнаха до ъглов удар, при който се създаде меле, ала всичко завърши със засада на Марселиньо.

Базел обаче бързо обърна събитията на терена. Швейцарците постепенно започнаха да владеят топката далеч повече. Публиката им, за съжаление,беше  и далеч по-гласовита от българската.

Първото по-интересно положение за българския шампион, дойде след девет минути игра. Марселиньо  опита да изненада съперниковия страж с удар от далечна дистанция, който обаче бе спасен с майсторство от Вацлик. Отново бразилецът бе в центъра на събията и малко след това, когато Лудогорец пропиля най-добрата си възможност за първата част.

Марселиньо се откъсна зад съперниковата отбрана и стил "Йордан Лечков" засече центриране от фаул на свой съотборник! Изстрелът му с глава, за съжаление, бе спасен по превъзходен начин от чехът Вацлик!


Така се стигна до 18-ата минута, в която гостите от Швейцария останаха с човек по-малко. Африканецът Серей Дие влезе много грубо в глезена на Козмин Моци, което принуди реферът Дениз Айтекин да му покаже директен червен картон. Така Базел трябваше да доиграе оставащите 72 минути с 10 човека.

Гостите опитаха да си изпросят дузпа в 23-ата минута, след като Гонзалес падна театрално при контакт с Козмин Моци. Претенциите на парагваеца обаче не бяха уважени от рефера Айтекин. Малко след това, кибритлията Данчо Минев получи жълт картон, който щеше да го лиши от участие в следващия двубой на „орлите" в ШЛ.

Последното опасно положение за тази част бе за гостите от Базел. Чудесна тяхна атака, за малко не порази българската врата. Парагвайският нападател  Гонзалес се справи с опеката на двама "зелени" бранители, след което направи хубаво двойно подаване с Кала. Последва изстрел на латиноамериканеца от границата на наказателното поле, но на мястото си бе Владо Стоянов, който акробатично с една ръка изчисти в корнер.

До почивката, Лудогорец опита да създаде напрежение след две изсипани топки в половината на Базел, които обаче не дадоха никакъв резултат.

Селекцията на Георги Дерменджиев заигра далеч по-атакуващо през втората част. Лудогорци пресираха своя швейцарски опонент, а не след дълго се откриха и първите опасни положения пред тяхната врата. Доказателство за това бе акцията на Дани Абало, който навлезе с лекота в наказателното поле на Базел. Последва негово центриране, което без да иска се превърна в прехвърлящ удар. Това затрудни максимално Вацлик, който се наложи да избива в ъглов удар.

Чехът бе на висота и секунди по-късно, когато силен шут на Фабио Ешпиньо бе спасен с мъки от бившия вратар на Спарта (Прага). С течение на времето, натискът на Лудогорец ставаше все по-сериозен.

С появата на Юнес Хамза лудогорските атаки придобиваха още по-опасен отенък. Драмата обаче бе оставена за края.....Лудогорци отново удариха в 90-ата минута!!! Този път в герой за своя тим се превърна Йордан Минев, който на шега проби от крилото и стреля от средна дистанция, препарирайки съперниковия страж за 1:0! Безценен гол, който донесе и исторически първи успех за Лудогорец в ШЛ! Стадион „Васил Левски" изпадна в дива еуфория, а лудогорските мечти за още по-велики постижения, нарастват с всяка изминала минута.......

РАЗВОЙ НА ДРАМАТИЧНАТА СРЕЩА ПО МИНУТИ!