Сесил Каратанчева се огъна срещу световната №19 Гарбине Мугуруса и спря във II кръг на турнира в Маями след 1:6, 3:6. За българката се повтори сценарият от Индиън Уелс, където тя мина през тежкото сито на квалификациите и се препъна на второто стъпало в основната схема. Това реално е най-доброто представяне на Сесил на силния турнир в Маями, където за предишните си четири участия тя три пъти отпадна в квалификациите и веднъж в I кръг.

За съжаление, в днешния двубой Каратанчева поведе в резултата в един-единствен случай, когато спечели откриващото си подаване в двубоя. Нататък испанката наложи волята си с шест поредни гейма и лесно затвори първия сет. Втората ни ракета страдаше от обичайния си проблем - чудовищно нисък процент на вкаран първи сервис, който в случая гравитираше около 40%.

Единственият проблясък в откриващия сет дойде при 1-4, когато Каратанчева се добра до шанс за връщане на един от пробивите, но испанката бързо го прати в историята. Тя проби рано за 3-1 и във втората част и продължи съвсем безапелационно да контролира двубоя. Каратанчева все пак задържа сервиса си за 2-4, с което спря серията от три поредни гейма на Мугуруса. Испанката обаче не си позволи никакви колебания и с още един пробив се изстреля в трети кръг след 58 минути на корта.

Каратанчева наближава първата стотица на света, но днес нямаше достатъчно тенис аргументи срещу 19-ата в подреждането при жените и полуфиналистка в Дубай. През следващата седмица Сесил ще играе на турнира в Оспри (САЩ) с награден фонд от $50,000, където сред участничките може да намерим още Кейси Делакуа, Мадисън Бренгъл, Яна Цепелова, Шелби Роджърс и др.