Арсенал може да повтори повече от неприятен антирекорд. Отборът е на две загуби от Байерн, за да отпадне още в груповата фаза на Шампионската лига за пръв път от 16 години.

През 1999-а "топчиите" останаха зад Барселона и Фиорентина, като трети в групата си отидоха в Купата на УЕФА, а там паднаха с дузпи на Галатасарай на финала. После в 15 поредни кампании неизменно излизаха от първата фаза.

Този път обаче едва ли ще се получи. Трагична защита и потресаващ наивитет срещу Динамо (Загреб) и Олимпиакос превърнаха тима на Венгер в аутсайдер в група F.

Коктейл от познати грешки - предизвикан малшанс, объркване при статични положения, абсурдни индивидуални гафове - оставиха Арсенал капо. Домакините създадоха куп положения, особено в края на мача, но това не успя да компенсира щетите в защита.

Венгер извади някаква статистика, за да обоснове нелогичността на резултата: 63% притежание, 9 на 4 удара. Да вкараш три гола от 4 опита е с шанс 100:1 в Шампионската лига, предположи Венгер. Само че се случи точно на него, а начинът, по който това стана, обезсмисля думите му.

Особено вторият гол бе личен провал за Давид Оспина - изненадващо предпочетен пред Петер Чех. Без да е притиснат, той изпусна топката зад голлинията. А третият гол на гърците показва лабилността на психиката на играчите на Арсенал. Само минута след като Алексис бе изравнил за 2:2, Фортунис намери толкова много пространство, че Мертезакер с мъка го блокира. Опасността обаче не бе преминала и докато домакините се наредят, Камбиасо бе пратил топката на Пардо, чието ниско центриране бе мушнато в мрежата от Финбогасон. Безгрижието на Арсенал в тази ситуация бе потресаващо, макар то да бе видимо и по-рано в мача. Венгер отказа да даде обяснение защо е предпочел Оспина пред Чех.

"Да кажа, че съм сбъркал, е най-лесно. Нито един Вратар не е застрахован от грешки, това можеше да се случи и на Чех, нали? - запита французинът. - Защо съм избрал Оспина? Няма да ви кажа. Не съм длъжен да ви давам обяснение. Ваша работа е да ме съдите, а моя - да вземам решения. А аз знам много неща, които вие не знаете или просто пренебрегвате. Не мога да правя анкета преди всеки мач с кои 11 да изляза".