Роджър Федерер се класира за 1/4-финалите на турнира Мастърс в Париж, след като надви представителя на домакините Лукас Пуйе с 6:4, 6:4. Поставеният под №2 в схемата в Париж швейцарец постигна 14-ата си поредна победа.

Швейцарската звезда проби по веднъж във всеки от сетовете. Както и в снощния си мач срещу Жереми Шарди, Маестрото допусна доста грешки, но няма смисъл да се отбелязва разликата в класите между него и №176 в световната ранглиста, въпреки че на моменти 20-годишният французин доста се понрави с играта си.

След мача той похвали младия Пуйе. "Много е техничен. Рядко изпитвам толкова много съмнения как ще играе съперника. Но му предстои много работа и трябва да напусне колкото може по-бързо турнирите Чаланджър и да се потопи в истинския тенис, който не е само зала "Берси". Няма да му е лесно. Трябва да обича пътуванията. Предстои интересен мач с Раонич. И двамата имаме какво да губим. Аз се боря за №1 в ранглистата, а той за място на финалния Мастърс", коментира Федерер.

На четвъртфиналите Федерер ще срещне Милош Раонич, който преодоля съпротивата на Роберто Баутиста Агут със 7-5 7-6(7). Канадецът наниза 23 аса, което направи голямата разлика в мача му срещу испанеца.

Двукратният шампион Новак Джокович продължава похода си към трета титла от Париж и общо 20-а на турнири от серията "Мастърс", след като се наложи с 6-3 7-6(2) над Гаел Монфис в двубой от осминафиналите във френската столица. Това беше 11-а победа от 11 изиграни срещи с този съперник.

В спор за място на полуфиналите Джокович ще се изправи срещу Анди Мъри в епизод №23 от тяхното съперничество, в което предимството към момента е на страната на сърбина, който има 14 победи и 8 загуби. През този сезон двамата се срещнаха на три пъти, а шотландецът успя да измъкне само един сет в тези мачове при поражението си с 6-7(1) 7-6(1) 2-6 4-6 на US Open.

Кеи Нишикори е на една победа от класиране на финалния Мастърс в Лондон. Японецът се наложи с 6-1 4-6 6-4 над Джо-Вилфрид Цонга и също си осигури мяста на четвъртфиналите. В спор за полуфиналното каре той ще се изправи срещу Давид Ферер.

Нишикори поведе с 4-0 в първия сет, след което даде само един гейм на французина. Всичко вървеше към развръзка в два сета, но в шестия гейм на втория сет, Цонга отрази пет брейкбола и стигна до 3-3, след което изравни резултата. В решителната част Нишикори проби решително при 5-4 в своя полза и затвори мача за 2 часа и 9 минути. Ако се класира за Мастърса в Лондон, Нишикори ще стане първият азиатец с подобно постижение.

Кевин Андерсън поднесе първата сериозна изненада на турнира, отстранявайки Стан Вавринка в двубой от трети кръг. Южноафриканецът надигра световия №4 с 6-7(2) 7-5 7-6(3) след два часа и 50 минути здрава битка и записа своята трета победа от общо шест изиграни срещи с швейцареца.

След като Вавринка измъкна първия сет с тайбрек, а съперникът му изравни резултата след решителен пробив в 12-ия гейм на втория, всичко трябваше да се определи в решителна трета част. Тя започна със стабилна игра от страна на сервиращите, за да се стигне до 4-4, когато Стан реализира първия си пробив от началото на мача, осигурявайки си шанс да сервира за място на четвъртфиналите.

Швейцарецът поведе с 30-0, но последваха четири поредни грешки от неговата ракета и резултатът за пореден път бе изравнен. Андерсън безпроблемно задържа следващото си подаване, а при 6-5 дори имаше два мачбола, но Вавринка намери начин да ги отрази и вкара мача в решителен тайбрек, в който обаче южноафриканецът взе своето и след успех със 7-3 точки се класира за следващата фаза.

В спор за място на полуфиналите Кевин Андерсън ще се изправи срещу Томаш Бердих, който през днешния ден преодоля съпротивата на Фелисиано Лопес, отстранявайки го със 7-5 6-3. Това ще бъде сблъсък №12 помежду им, а южноафриканецът определено не пази добри спомени от двубоите с чеха, тъй като е загубил всеки един от предишните 11 мача между двамата.

Напред продължава и Давид Ферер, след като в двубой от осминафиналите не даде абсолютно никакви шансове на своя сънародник Фернандо Вердаско, надигравайки го с 6-1 6-2.