"Всичко, което мога да направя до неделния финал е да си почина и да дам най-доброто от себе си на корта, защото не можех да се справя по-добре от това, което вече постигнах в турнира", призна Анди Мъри след обрата над Томаш Бердих в първия полуфинал на Australian Open. С успеха Мъри вече е №4 в света, а при победа в мача за трофея срещу Новак Джокович или Стан Вавринка, шотландецът ще измести Рафаел Надал от третото място.

"Играх страхотно днес и съм много горд, че за четвърти път ще играя на финала в Мелбърн - заяви Анди. - Томаш започна мача силно, а аз се повече се защитавах, но в края на сета показах повече агресия и можех дори да го спечеля. Във втория натиснах още повече и успях да го взема. Най-важното нещо за мен е, че успявам да съм вариативен, винаги да имам опции без значение какво ми предлага съперникът.

На корта нямаше толкова напрежение между нас заради Дани Валверду, колкото вие журналистите искате да има. На последната ми пресконференция ми зададохте повече въпроси за него, отколкото за мача ми. След днешната победа посочих към щаба си, защото Амели Моресмо понесе много критики, сякаш за две седмици можеше да промени начина ми на игра."

На другия полюс бяха емоциите на Бердих, който до днес не беше загубил дори сет в турнира: "Никак не съм в добро настроение, разочарован съм от загубата. Беше изключително важен мач и аз се борих, но това не се оказа достатъчно. Нямам извинение, просто Анди игра силно през целия двубой. Не мисля, че той е променял тактиката си много пъти днес, просто я следваше добре.

Голямата битка беше в разиграванията от основната линия и за съжаление аз я загубих. Сезонът е доста дълъг и аз направих добър старт, но чувствам, че не беше достатъчно. Нямам друг избор освен просто да се подготвя за следващия турнир от календара.

Нямаше допълнително напрежение, мачът просто беше важен. Когато играеш срещу Анди Мъри на полуфинал на Australian Open няма как да е иначе. Ситуацията с Дани е съвсем нормална и ви моля да не внушавате някакво напрежение, което не същестува. Мачът с Надал въобще нямаше влияние върху днешната среща. Ако искаш да постигнеш добри резултати в Големия шлем трябва да си готов да минеш през повече от един такъв двубой".