Димитър Бербатов и неговият Тотнъм не успяха да победят резервите на Арсенал и полуфиналното лондонско дерби от турнира за "Карлинг Къп" завърши 1:1. Въпреки това водещите медии на Острова обявиха 26-годишния благоевградчанин за №1 в мача. Българинът направи отлично първо полувреме и изработи гола, с който Джинъс откри резултата в 37-ата минута. Тио Уолкът изравни 11 минути преди края при една от малкото голови възможности за "топчиите" през втората част.

Двата отбора ще се срещнат отново след 2 седмици, когато ще изиграят реванша на "Уайт Харт Лейн" в Северен Лондон. При ново равенство ще се играят продължения. Правилото за повече голове на чужд терен ще влезе в сила само, ако и след края на добавеното време не е излъчен победител. Финалистът ще бъде определен след изпълнение на дузпи само в случай, че след 120 минути игра, градските съперници завършат 1:1.

Още с обявяването на стартовите състави стана ясно, че мениджърът на Тотнъм Хуанде Рамос вижда в лицето на "Карлинг Къп" единствена реална възможност за спечелване на евроквота през този сезон. Испанецът заложи на най-доброто от това, което имаше на разположение, като единствената изненада беше включването на резервния вратар Радек Черни на мястото на Пол Робинсън.

Арсен Венгер пък подходи по коренно различен начин, спазвайки принципа си да използва турнира като поле за изява на младите си футболисти.

Двете единайсеторки започнаха пренавито и в началните минути на терена преобладаваха грешките. "Шпорите" опитваха да пресират Арсенал още в неговата половина, но често се увличаха, оголвайки се опасно отзад. Младите "топчии" обаче като че ли се увличаха в желанието си да впечатлят Венгер и проваляха атаките си с нехарактерна наивност.

Все пак Арсенал можеше да вкара първи, ако не беше впечатляващото спасяване на Черни след удар с глава на Бендтнер от непосредствена близост в 14-ата минута.

Мачът продължи във високо темпо, но опасностите пред двете врати завършваха непосредствено преди нанасянето на решителния голов удар. Бранителите на Арсенал се стараеха да затрудняват максимално Бербатов. Благоевградчанинът обаче се изтегли малко по-назад и така отвори свободни пространства за партньора си в предни позиции Роби Кийн.

Половин час след началото на срещата Бербо напипа слабостите в отбраната на противника и се развихри с пълна сила. С ювелирни пасове в периода 32-33 мин. нападателят на 2 пъти изведе Роби Кийн зад гърба на защитниците. И 2-та пъти топката в крайна сметка се озоваваше в краката на непокрития Стийд Малбранк, но французинът направи непростими пропуски.

Секунди по-късно Митко сам опита да опъне мрежата зад Фабиански, но вратарят на Арсенал спаси с атрактивен плонж фалцовия шут на българския нападател от около 22 метра.

Въпреки това, Бербатов вече беше решил, че е време за гол и упоритостта му даде резултат в 37-ата минута. Тогава звездата на "шпорите" за трети пореден път изведе Роби Кийн очи в очи с Фабиански. Ирландецът пусна на включилия се Джинъс и за полузащитника не остана нищо друго, освен да вкара с лекота - 1:0 за Тотнъм.

През второто полувреме Арсенал очаквано беше по-активният отбор, но липсата на достатъчно игрова практика за повечето "артилеристи" оказа своето влияние. Лидерите във Висшата лига не намираха пролука през сгъстената защита на Тотнъм и голови ситуации пред вратаря Черни почти нямаше.

От своя страна "шпорите" се прибраха прекалено назад и от това пострада Бербатов. Митко трябваше да се връща дълбоко в своята половина, за да не остава изолиран от атаките на отбора си и с течение на времето се видя, че това съвсем не е неговото амплоа.

Така се стигна до 79-ата минута, когато при първата си сериозна възможност за второто полувреме Арсенал изравни. Гола отбеляза Тио Уолкът, но топката влетя малко случайно в мрежата зад Черни, след като първо бе чукната от крак на защитник, а впоследствие рикошира в рамото на Уолкът.

До края на двубоя и двата отбора опитаха да изкопчат победата, но най-чистото положение се откри пред Тотнъм в 85-ата минута - отново благодарение на Бербатов. Нападателят за пореден път изведе съотборник сам срещу вратаря на "артилеристите", като този път щастливецът беше Аарън Ленън. Нисичкото крило моментално прехвърли към резервата Дефоу, но чернокожият нападател опропасти с подсъдна лекота най-чистото положение за "шпорите" през второто полувреме.

Непосредствено след края на мача стана ясно, че въпреки скромните изяви на Бербатов през второто полувреме, лидерите в спортната журналистика на Острова "Скай Спортс" и "ББС" единодушно са определили българския нападател за играч на мача.

Арсенал - Тотнъм 1:1

0:1 Джинъс (37), 1:1 Уолкът (79)

Арсенал: Фабиански, Хойт, Джеру (46-Саня), Сендерос, Траоре, Уолкът (90+1-Рандал), Денилсон, Силва, Диаби, Ван Перси (46-Едуардо), Бендтнер

Тотнъм: Черни, Шимбонда, Доусън, Кинг, Лий, Ленън, Джинъс, О'Хара, Малбранк (77-Боатенг), Бербатов, Кийн (83-Дефоу)

Лондон, "Емирейтс Стейдиъм", 53 136 зрители

Съдия: Майк Дийн