Световният номер 2 Роджър Федерер бе на прага на сензационно отпадане още в първия кръг на "Уимбълдън". Той губеше с 0:2 сета от непретенциозния Алехандро Фая и след много драма и изпуснати златни шансове от страна на колумбиеца, успя да се спаси.

Носителят на 6 трофея от "Уимбълдън" спечели с 5-7 4-6 6-4 7-6 6-0 за 3,17 часа. Фала имаше 4 шанса за пробив при 4-4 в третия сет, но изпусна възможността да сервира за мача. Той имаше такъв шанс в 4-ия сет, когато водеше с пробив още от самото му начало, но при 5-4 се огъна психически и не можа да вземе подаването си.

При 5-5 изпусна нов брейкпойнт и това беше краят на надеждите му да поднесе сензацията на годината. Федерер успя да го пречупи в тайбрека, а в петия сет го отнесе без да му даде гейм.

Така Фед Експрес записа много важна победа, тъй като щеше да загуби 2000 точки, което го лишаваше от възможността да се върне на първото място още дълго време, а може би и завинаги. Фала пък пропусна шанса на живота си да се запише в историята на най-известния турнир на света.