На сайта на феновете на Берое beroeonline.eu бяха публикувани разказ, снимки и видео материал за полицейски произвол след дербито на Източната "Б" група и между Берое и Нафтекс в Стара Загора.

Ето разказа за случилото се през погледа на привържениците на Берое:

Да отидеш на мач е удоволствие, да победиш прекия съперник - още по-голямо, но както винаги се случва все ще се намери начин някой да ти "осере" постигнатото. След мача между Берое и Нафтекс този "някой" се оказаха така наречените органи на реда, представлявани от местната служба Полиция в Стара Загора. В този материал ще се опитаме да изложим фактите, такива каквито са, и да покажем кой и защо не си свърши работата вчера. Ще се опитаме да обясним и защо за случилото се има само едно определение - полицейски произвол. Beroe Online пита: До кога футболният клуб ще плаща над 2000 лв. на мач за подобна "охрана" и няма ли най-после някой да вземе някакви мерки срещу полицейщината в тази държава, при която хора могат да бъдат съдени само със "свидетелството" на лъжлив полицай?

Да започнем с малко предистория. По инициатива на фенклуба на Берое преди месец бе проведена среща с представители на МВР и служба "Полиция" и футболния клуб. Само преди седмица пък по инициатива на футболния клуб трите страни се срещнаха отново. В сградата на РПУ Стара Загора се осъществи и трета среща, на която бе уточнено всичко за мача конкретно.

Над 200 фенове, членове на агитката, фенклуба и неорганизирани в тези общности привърженици се събраха в центъра на града вчера и направиха общо шествие до стадиона. Въпреки присъствието в групата на част от т.н. "черни овце" за полицията шествието премина културно, без нито една бомба или проблем, без нищо счупено, без нито един нагрубен гражданин.

Вече на стадиона представител на фенклуба на Берое получи разрешение от делегата на срещата от страна на БФС Камен Алексиев от Велико Търново за използване на факли и други пиротехнически изделия за създаване на футболна атмосфера на трибуните. За разрешението бяха информирани представител на футболния клуб, както и висшите началници на охраната от страна на служба "Полиция". След одобрение и от трите страни факлите бяха раздадени на феновете. Въпреки това секунди преди да бъде обявена минутата мълчание в памет на загиналите в жестоката катастрофа четирима старозагорски ученици полицаят-отговорник за сектора на агитката отиде и взе едната факла, провокирайки всички присъстващи още преди началото на мача. Въпреки че на няколко пъти представител на фенклуба го запозна с разрешението на делегата и висшите ми началници той продължи с провокацията си и изнерви всички фенове, много от които не успяха в разправията да разберат и за минутата мълчание. С други думи получи се познатата в България максима, че царят дава, но пъдарят - не.

Въпреки провокацията по време на мача феновете подкрепяха активно любимия си отбор и за разлика от други срещи, когато е имало проблеми, в повечето случаи възникнали заради превишаването на правата на някой от служителите на реда.

Втората случка, която стана достатъчно публично достояние се случи след края на срещата. Във всяка нормална държава, включително в Германия, където принципно на повечето мачове масата фенове пътуват заедно в едно и също метро без да го изпотрошат, преди края на мача диктора обявява по нареждане на охраняващите срещата, че гостите трябва да изчакат 20 или 30 минути и чак тогава ще бъдат пускани от полицията да напуснат сектора си. 

Не и в Стара Загора. Вместо да изчакат веднага след края на мача полицаите позволиха на гостуващите фенове да се качат в автобусите си и ги пуснаха по пътя, по който се изнасяха всички привърженици на отбора домакин в момент на голям наплив от излизащи фенове от агитката и по-възрастни привърженици, останали след края на мача да се порадват на победата с любимия отбор.

Провокирани от присъствието на фенове на Берое привърженици на Нафтекс от единия от двата автобуси счупиха няколко от стъклата на превозното си средство, а един от изключително интелигентните привърженици на отбора гост дори счупи вратата на автобуса "Сетра" само и само да може да бъде хвърлена бомба право в домакинските фенове. И някак неочаквана за полицията се е оказала реакцията на това действие да полетят камъни по посока на автобуса.

Някъде тук стигаме и до поредната проява на полицейски произвол, при който 12 от стоящите наблизо привърженици на Берое са натръшкани по земята и бити и ритани жестоко от така наречени служители на реда, които вместо да се заемат с феновете на Нафтекс, които изпотрошиха собствения си автобус прецениха, че най-разумното в случая е оказването на насилие над хора, които дори не са участвали в офанзивата, а са се оказали на грешното място, по грешното време.

"На 12 години съм. На няколко метра от мен гръмна бомбата от автобуса на Нафтекс", сподели веднага след края на мача уплашен привърженик на Берое, който поне се е разминал с палките и кубинките на "охраняващите" полицаи.

"Бях задържан и удрян от полицаите без да съм направил нищо. При случката един от феновете на Нафтекс слезе от автобуса през счупената врата и ме удари с палка в крака. Обърнах се и побягнах, при което един полицай ме задържа. На път за полицейското управление в патрулката бяхме псувани на майка от шофьора на колата", обяснява друг фен на Берое.

"Лично аз бях на мястото на събитието с един приятел, но от другата страна на улицата и видях отношението на полицаите. По средата на улицата един полицай беше простнал момче, и макар че му беше сложил белезници, продължаваше да стои върху него, с коляно забито в бъбреците, отнасяше се с него като към прасе, което ще заколи", ни пише трети привърженик на "зелените".

И някъде по същото време от пресцентъра на Областна дирекция Полиция обявяват:

"12-те младежи не са арестувани, а просто са откарани в районното поделение на МВР, за да дадат показания, тъй като са били най-близо до инцидента."

Beroe Online получи видеоматериал от анонимен привърженик на тима от въпросното "просто откараване".

Пълният разказ и видео материала ВИЖТЕ ТУК: