Само трима българи са успявали да се разпишат на митичния "Сантяго Бернабеу", който е неизменен дом на Реал (Мадрид) от декември 1947 г. Това са Христо Стоичков, Любослав Пенев и Димитър Бербатов - головете на тримата идват в четири различни турнира.

Най-резултатен е Любо, който бележи четири попадения в храма на Кралския клуб с екипа на Валенсия, Компостела и Селта в двубои за Кралската купа и испанското първенство. В първите три случая Пенев е на губещата страна, но с тима от Виго покорява „Бернабеу" с 2:1 през сезон 1998/1999.

Като футболист на Барселона Стоичков се разписва при гостуване на Реал в мач за Суперкупата на Испания през 1993 г. Христо извежда каталунците напред в резултата, но домакините от Мадрид обръщат с попадения на Саморано и Алфонсо (2). Сезон по-късно Стоичков е изгонен в Ел Класико на „Бернабеу", което Барса губи с катастрофалното 0:5.

Другият българин, получавал червен картон в дома на Реал, е Георги Йорданов-Ламята, който през сезон 1992/1993 носи екипа на Хихон.

Най-тежката загуба с родно участие на „Бернабеу" е през ноември 1989 г. Тогава Наско Сираков играе цял мач за Сарагоса, който е разгромен с 2:7 в испанската столица.

Димитър Бербатов пък успява да накаже Кралския клуб в Мадрид в двубой от груповата фаза на Шампионската лига. През есента на 2004 г. Митко вкарва за своя Леверкузен, а крайният резултат е 1:1. Бербо има и още един гол срещу „белите", но при успеха с 3:0 на германска земя.