Ръководството на Левски в лицето на изпълнителния директор Иво Тонев, финансовния директор Констанин Баждеков и ръководителят на проекта архитект Иво Панталеев разкриха повече подробности относно новия стадион на "сините", който трябва да бъде изграден в следващите няколко години.

Преди началото на брифинга, пред присъстващите журналисти бе излъчен специален видео-клип с начина, по който трябва да се движи строежа и да изглежда стадиона след завършването на съответните етапи.

"Първо искам да честитя на всички Коледа и се надявам да ги зарадваме с това, което още преди време обявихме. Говорим за изграждане на нов стадион, а не за реконструкция. В периода между 25-ти и 30-ти януари ще бъде взривен Сектор "А". През юни трябва да бъде взривен и Сектор "Б".

Захващаме се с нещо много сериозно, един мащабен и труден за изпълнение проект. Благодаря на господин Панталеев, който е поставен под огромно напрежение и му се налага да прави много неща едновременно."

"Искаме да зарадваме всички хора, които обичат Левски и да ги накараме да се гордеят с това, което ще видят", започна Иво Тонев, след което на видео-стената бе излъчено клипчето с 3Д графика на проекта, а думата бе дадена на архитект Иво Панталеев.

"Преди по-малко от 2 месеца финализирахме избора на вариант и обявихме, че между Коледа и Нова година ще зарадваме не само феновете, но и гражданите на София с проекта за един нов стадион."

"Както вече обявихме, той ще бъде изграден на три етапа. Първият етап трябва да бъде завършен през май 2014-та година за 100-годишнината на клуба. В този етап се включват изграждането на секторите "А" и "Б" и междинния сектор между тях."

"Вторият етап ще стартира скоро след първия и трябва да бъде завършен през есента на 2015-та година, когато ще бъде завършен и Сектор "В". Етап 3 е в хоризонта на 2017-та година, когато трябва да бъде завършен целият стадион."

"Пълният капацитет ще бъде 28 000 места, от тях 26 000 е постоянният капацитет, а под секторите А и Б ще има възможност за добавяне на няколко допълни реда, които да увеличат капацитета. Проектът е такъв, че в бъдеще, но в далечно бъдеще, да има възможност и за по-голям капацитет."

"Сектор А ще представлява 5-етажна конструкция. На първият етаж ще се намират основните помещения за спортисти и журналисти, специален персонал, както и магазин за феновете, музей и заведение за бързо хранене.

На втория етаж ще има специален ВИП паркинг за около 50 автомобила, който ще бъде свързан с етаж 5, където ще са ВИП ложите. От третия етаж ще бъде основният достъп до трибуните на сектор А, на четвъртия ще има ВИП ресторант, а на петия са ложите."

"Периодът е такъв, какъвто е. Има много работа, предстои ни почти непрекъсната реализация. Обстоятелствата предполагат етапност, ние бихме се радвали да го реализираме еднократно, но финансираното ще бъде постъпково. Тези два сектора представляват 19 хиляди квадратни метра бетон около 8 хиляди желязо, така че 26 000 за 14 месеца не са много", обясни арх. Панталеев, преди Иво Тонев да разкрие повече за това кога и къде ще играе първия отбор в следващите месеци.

„Съществуващото осветление не може да бъде запазено. В началото решението е, то да бъде под козирките на Сектор "А" и "Б". В началото ще има комбинирано осветление, но тези задачи ще бъдат възложени на инженери, които да представят съответното проектиране и реализиране. Стадионът не предвижда лекоатлетическа писта, той е чист футболен стадион.

"Целият сезон езон 2013 - 2014 трябва да е навън, трябваше и пролетта на този сезон да е на "Васил Левски", но от там ни съобщиха, че през май ще има ремонт. Това означава, че в последните три кръга ще трябва да намерим начин да се върнем на нашия стадион. В този период ни предстои ключов двубой с Лудогорец."

Относно финансирането, Тонев разкри: "Ще строим сами. Имаше вариант за фирма, която да ни помага, но тя се оттегли, щеше да е по-добре, но се захващаме ние. Господин Батков също ще инвестира лично. Опции за финансиране има, засега имаме готовност за началните етапи. Левски е клуб с доста сериозни възможности. Не сме мислили за банкови кредити, на този етап мисля, че няма да е необходимо, ако е необходимо - ще изтеглим, няма нищо страшно в това. Ние сме стабилни, самият господин Милер беше изненадан от отличното ни финансово състояние. Работили сме дисциплирино и коректно."

Запитани за точните финансови параметри около изграждането на стадиона, Тонев и Баждеков отговориха така: "Приблизителна оценка не може да бъде дадена, защото не знаем какво точно ще има например под Сектор В, какво ще пожелаем от изпълнителите. Можем да говорим за първия етап и там сумата, която мога да обява, е в рамките между 16 и 20 милиона лева."

"Стадионът не зависи от евентуалното идване на ГАЗПРОМ", обясни Иво Тонев. "Колкото до разговорите с тях, с такава фирма разговорите не свършват за 1 седмица. Няма как да ви дам срокове. Водим комуникация и в момента, а през февруари трябва да имаме нова среща. Имаше доста спекулации, но бих искал да ви уверя, че разговорите ни са на най-високо ниво, а отношенията - отлични."

"Държавата няма да участва по никакъв начин в изграждането на стадиона - нито ще участва, нито има как да участва. Ще очакваме единствено съдействие максимално бързо да се изготвят документите, тъй като бюрокрацията много често забавя нещата, но ние се занимаваме с това, господин Батков има утре срещи с юристи, за да подготвим всичко и да спазим всички закони и разпоредби, но това е единственото - ще се оправяме изцяло сами."

На въпрос с какъв противник евентуално ще бъде открит стадиона, босът обяви: "Засега няма идея за противник, с който да открием стадиона, но със сигурност ще опитаме да поканим някой голям отбор. Имали сме разговори с ръководството на НКП, ще се постараем да създадем добра организация, така че тази 100 годишнина да бъде запомнена от всички. Има по-малко от година, така че и там предстои много работа, ще имаме добра координация между нас и феновете, както и между Спортния клуб, той няма да бъде пренебрегван."

Иво Тонев разкри и за започващите ремонти в съоръженията, обслужващи детско-юношеската школа.  "Още в края на март ще построим нови съблекални за школата, ще има достатъчен брой съблекални, стаи за наблюдение, лекарски кабинет, доста модерна съдийска стая и тн. Теренът ще бъде готов наесен със съвсем ново покритие - а трибуните ще имат козирка.

На мястото на мивката искахме да направим малък изкуствен терен, но с изтеглянето на Сектор Б по-навътре се отвори повече място и ще изчакаме малко, като по всяка вероятност ще изградим по-голям нов терен, а не маломерен.

Имаме сериозни планове за голям изкуствен терен на "Раковски", водим преговори с МВР, там ще събират също наши деца. Поставил съм изискване на Ники Илиев и Ясен Петров, които да работят сериозно в подобряване на селекцията в школата, искаме да вземем доста нови деца."

Запитан дали огромните инвестиции в стадиона няма да се отразят на селекцията, Тонев отговори негативно. "Несъизмерими са инвестициите в селекцията и в строежа на стадиона. Няма как да правим селекция за 20 милиона така или иначе. Със селекция се занимава треньорския щаб, не мисля, че ще и се отразят тези инвестиции. На 9-ти януари ще имате възможност да видите върху какво се работи в момента."

Засегнат бе и въпроса за името на стадиона, като Иво Тонев категорично заяви, че "на този етап въпрос с промяна на името не стои на дневен ред и не е обсъждан." Босът пожела да застане с името си и даде ясни гаранции, че всичко, за което се говори, ще бъде реално осъществено.

"Ще говоря от мое име - ако не съм убеден, че ще завърша това, което съм гръгнал да правя, нямаше изобщо да го захващам. Новият стадион беше лично моя кауза още от първия ми ден тук. За какво според Вас ми е да се захващам с подобно нещо? Дали не можеше да си правим селекциийки с по 3-4 души, да станем или да не станем шампиони и така нататък. Когато се заговори за стадиона се появиха гнусни спекулации, че едва ли не отворяме сега приказка, за да отбием вниманието от загубата от ЦСКА. Е, факт е, че Левски ще има нов стадион. Левски е най-великият отбор в България с най-великата публика. Той заслужава да има такъв стадион и ще го има. Досега всички обещания, които съм отправил към феновете на клуба, едно по едно се сбъдват и стават реалност."

Отговорено бе и на въпроси за паркоместата към новия стадион, влизането в него, както и цялостната инфраструктура в района.

"В краткосрочна перспектива промяна в паркоместата не се вижда. По напред, в периода около 2017-та година има възможност за около 800 нови паркоместа. Има варианти, има идеи - с изтеглянето на стадиона навътре се отварят места около сегашния паркинг при Сектор А, имаме идея за паркинг на два етажа, но засега това просто не е приоритет. Нито хотели и бизнес зони, просто няма смисъл сега да говорим за това."

"Не сме дали конкретно задание за Сектор "В", защото бързахме с "А" и"Б". Когато започне процеса по тяхното изграждане, ще прецизираме идеите си и проектите и за него. Фитнесът трябва да се премести там, по всяка веротност там трябва да има втора съблекалня за отбора. В Сектор "А" ще бъде такава, която ще използва само за мачовете, тъй като ние нямаме база извън града, както големите отбори, така че тренираме тук всеки ден и там ще има съблекални за през седмицата. Има и други идеи, разговори, но това е въпрос на време и в момента не е най-важното."

"Ще има съвсем ново влизане към стадиона за отборите и ВИП персоните и отборите, те ще влизат от към бул. "Владимир Вазов". Има интересни неща, двата отбора няма да имат допир, ще се виждат чак на игрището, ще се движат по различни коридори и така нататък."

"В един от новите лъчове на метрото ще има спирка на съвсем близко кръстовище, така че хората да могат да идват на стадиона спокойно с градски транспорт, а не с колите си. Говорили сме за мрежа пред Сектор "Б", но аз мисля, че феновете ще идват на стадиона с удоволствие и ще ценят това, което имат, защото доказаха, че могат да го правят. Не предвиждаме сгъваеми седалки, тези отговарят на всички условия."