„Гордея се, че за една седмица ще посрещнем четири старта от Европейската купа по ски. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на церемонията по откриването на Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в Пампорово.

Според министър Кралев това е българската седмица в световните ски, тъй като в четири последователни дни в Пампорово и Боровец се провеждат стартове от Европейската купа. Пампорово е домакин на 9 и 10 февруари на два старта по слалом за жени. На откриването присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Това е изключително важно събитие за популяризиране на България не само като туристическа, но и като ски дестинация, която да заеме своето достойно място в този спорт", посочи министър Ангелкова. Министър Кралев коментира, че домакинството на стартовете от Европейската купа е не само огромна реклама за България, а и стъпка за превръщането на българските курорти в предпочитана дестинация и за професионалните скиори.

"Присъствието на звезди от най-високо ниво в алпийските ски ще повлияе на децата да се насочат да практикуват по-активно зимните спортове", добави министърът на спорта. "Това е целенасочена, последователна политика, която имаме", допълни Красен Кралев. Той заяви, че трябва да бъдат създадени всички предпоставки, за да могат инвеститорите в българските зимни центрове да намерят смисъл в това да инвестират в тези курорти, да направят инфраструктура, "с която да се гордеем".

"Очевидно е, че навсякъде са недостатъчни и пистите, и лифтовете", смята спортният министър. Според него е нужно да бъдат обединени усилията да се работи в тази посока.

"Международната федерация по ски също повярва, че Пампорово е един от добрите организатори на състезания от такъв ранг и домакинството на стартовете от Европейската купа е показателно за това", каза Цеко Минев, председател на БФСки. Над 70 състезателки от 20 държави ще участват в предстоящите на 9 и 10 февруари стартове в слалома за жени в Пампорово. В надпреварата ще се включи победителката от паралелния слалом на Световната купа в Москва Лена Дюр (Германия). Цеко Минев прогнозира, че състезанието ще бъде на много високо ниво.