Президентът на шампиона на Хърватия по футбол Динамо (Загреб) Здравко Мамич и неговият по-малък брат Зоран Мамич, който е старши треньор на отбора, днес към 16,00 часа бяха докарани в загребския затвор Реметинац, където ще останат един месец.

Съдията-следовател е отклонил предложението на адвокатите на братята Мамич да бъдат освободени под гаранция. Хърватската служба за борба с корупцията (УСКОК) разследва братята Здравко и Зоран Мамич за данъчни измами и даване на подкупи на стойност 200 милиона куни (29 милиона долара).

Изпълнителният директор на Хърватската футболна федерация Дамир Върбанович също бе задържан, а освен него и данъчният инспектор Милан Пернар, за когото се предполага, че е помогнал на заподозрените да измамят данъчните власти. Прокуратурата поиска арестуването на братя Мамич заради опасност от бягство, влияние на свидетелите и повтаряне на същите закононарушения. Подозренията са, че двамата братя Мамич са ощетили Динамо с най-малко 117,8 милиона куни, а Хърватия с 12,2 милиона куни заради неплатени данъци.