Челси и Шалке са отборите, които продължават на осминафиналите от група "G". И докато англичаните бяха сигурни за първото си място и преди последния мач, то немците успяха да се промъкнат в следващата фаза именно благодарение на Жозе Моуриньо и ко.

Лондончани удариха на свой терен Спортинг Лисабон с 3:1 и след успеха на Шалке с 1:0 над Марибор, именно двата „сини" отбора продължават напред.

Рикардо направи глупава дузпа за англичаните още в 8-ата минута на „Стамфорд Бридж", която бе безкомпромисно реализирана от Фабрегас.

Още в 16-ата резултатът бе удвоен. След многоходова атака, топката отиде у Шюрле, който с прецизен нисък шут от дъгата матира вратаря на „лъвовете".

До края на полувремето Спортинг също имаше своите шансове, като на два пъти Слимани застраши вратата на домакините.

Малкослед почивката обаче португалците все пак намалиха. След центриране от фланга, отбраната на Челси не изби добре топката, която отиде у Силва и той не прости на Чех с удар от упор.

Минути по-късно обаче Челси отново направи разликата два гола. След центриране от фаул, Оби Микел отклони с глава и вкара, макар че останаха съмнения за засада, тъй като негов съотборник сякаш докосна топката, малко преди тя да пресече голлинията.

В другия мач Шалке успя да измъкне успех с 1:0 над Марибор. В герой се превърна Майер, който се разписа в 62-ата мин, само 4, след като се бе появил като резерва.

ЧЕЛСИ - СПОРТИНГ 3:1

1:0 Фабрегас (8'-д)

2:0 Шюрле (16')

2:1 Силва (50')

3:1 Микел (56')

ЧЕЛСИ: Чех, Аспиликуета, Зума, Кейхил, Филипе Луис, Микел, Матич, Шюрле, Фабрегас, Салах, Диего Коста

СПОРТИНГ: Патрисио, Маурисио, Оливейра, Силва, Есгайо, Карвальо, Марио, Силва, Слимани, Капел, Капило