Полша е новият световен шампион по волейбол! На финала на Мондиала поляците надвиха с 3:1 гейма Бразилия, в отделните части 18:25, 25:22, 25:23, 25:22. Срещата се игра в зала „Сподек" в Катовице пред повече от 12 000 зрители, които изпаднаха в екстаз след последната точка в срещата.

Благодарение на победата Полша става световен шампион за втори път. Първият бе през вече далечната 1974-а година. Триумфът на поляците е още по-сладък предвид факта, че по време на Мондиала те на два пъти победиха големия фаворит Бразилия.

С изключение на първия гейм, в който отстъпиха на 18 точки, поляците се справиха перфектно и напълно заслужиха триумфа си. Бразилия имаше шанс да се добере поне до тайбрек, след като след втората техническа пауза в четвъртия гейм водеше с 2 брейк точки. В заключителните моменти обаче домакините показаха невероятен характер и успяха да спечелят трофея, реализирайки втория си мачбол.

С 22 точки най-резултатен бе Матеуш Мика (1 блокада, 2 аса), а за Бразилия 18 направи Уолъс де Соуса (1 блокада). 18 реализира и съотборникът му Рикардо Лукарели.