Цветана Пиронкова достигна до финала на големия турнир по тенис в Сидни, Австралия. В среща от полуфинала тя отстрани поставената под № 2 и шеста в световната ранглиста Петра Квитова (Чехия) с 6:4, 6:3.

Първият сет започна равностойно, но при 2:2 Пиронкова успя да пробие противничката си. Веднага след това задържа подаването си и после дори отново притисна Квитова в нейния гейм, но до втори пробив не се стигна.

Вместо това при 4-3 мощните удари от основната линия на чехкинята ѝ позволиха да спечели подаването на Цвети и да изравни резултата, но пък в този момент Пиронкова получи неочакван подарък от противничката си и след четири поредни непредизвикани грешки, някои от които фрапиращи, първата ни ракета отново успя да осъществи пробив. Това ѝ даде възможност да сервира за първия сет и възползва се от открилата ѝ се възможност.

Отлично започна за българската тенисистка вторият сет. Тя успя да пробие два пъти сервиса на чехкинята и поведе с 3:0. След това двете тенисистки си размениха по един гейм и резултатът стана 4:1. Квитова върна единия пробив, след което спечели подаването си и съкрати разликата до 3:4.

Това беше решителият момент в срещата. Квитова стигна до две точки за пробив, но Пиронкова показа характер и спечели подаването си.

В последния гейм българката достигна до три мач бола и спечели още първия от тях. По този начин Пиронкова записа и първа победа от общо четири официални срещи с Квитова, взимайки реванш и за онази загуба на четвъртфиналите на Уимбълдън.

След седем неуспешни опита, Цвети успя да се класира за първия си финал на WTA ниво.

На пътя ѝ към шампионския трофей ще се изправи германката Анджелик Кербер, която се наложи над 18-годишната американка Мадисън Кийс.

Освен първия си финал на WTA ниво, Цвети си осигури чек за $64,000 и цели 330 точки за ранглистата, което се равнява на над половината от общо 611 точки, които спечели през цялата 2014 г. Това доведе до скок от близо 40 места - от №107 до №68, а успее ли да триумфира с титлата, ще добави още 165 т. и ще се завърне в Топ 60.