Христо Стоичков е най-запомнящият се футболист, що се касае до сблъсъците "на високо ниво" между Барселона и Ювентус.

Камата нокаутира почти самостоятелно Старата госпожа през сезон 1990/1991, когато с двата си гола на полуфинала срещу торинци класира Барса за заключителния сблъсък в турнира за КНК.

Тогава още в първия мач, който се играе в Каталуния, Казираги дава преднина на гостите от Италия през първите 45 минути, но с попаденията си през втората част Христо обръща до 2:1, преди Андони Гойкоечея да оформи крайното 3:1 за испанците.

Реваншът в Торино остава за протокола, като в него Юве печели с 1:0, останал с човек повече на терена.

Преди този мач, двата гранда на Стария континент се срещат и в тогавашния турнир за КЕШ, като през сезон 1985/1986 Барселона се класира за полуфиналите след 1:0 в Испания и 1:1 на реванша.

Най-скорошен пък бе сблъсъкът между "блаугранас" и "бианконерите" през 2003-а, когато след хикс в Торино (1:1), Юве постига исторически успех с 2:1 на реванша в Каталуния и се класира на полуфинал. Това се случва след като единайсеторката, водена от Марчело Липи, се добира до продължения, а в 114-ата минута Марсело Салайета бележи победния гол за италианците, пред смаяния поглед на съперника.

Барселона и Ювентус се срещат веднъж и в друг, по-незначителен турнир - този за Панаирната купа през далечния сезон 1970/1971, като тогава краен победител е Старата госпожа, печелейки с по 2:1 и в двете срещи.

Какво ще се случи между двата гранда на финала в тазгодишното издание на Шампионската лига на 06.06 в Берлин - можем само да гадаем. Едно е сигурно - емоцията, класата и славата са гарантирани. Остава да се насладим и на футбола.