Българинът Даниел Иванов-Аоияма загуби званието си "комусуби", с което се представи на есенния турнир "Аки башьо" в Токио. Сумистът ни спечели само 4 схватки, загуби 11 и така бе понижен в ранг "маегашира".

Същото се случи и с неговия съотборник от школата "Касугано" Точиношин. Техните места в рейтинг листа за ноемврийския турнир ще заемат Аминишики и Хомашо.

Одзеки Харумафуджи за четвърти път завоюва Купата на Императора и за втори пореден, без да допусне нито една загуба в 15 схватки. Така от петък той ще носи званието Велик шампион, предаде БГНЕС.

133-килограмовият сумист е петият и най-лекият чужденец, заслужил титлата "йокодзуна". Той записва името си редом до тези на сънародниците си Хакухо и Асашорю, и великите хавайци Акебоно и Мусашимару. Асашорю, който се отказа от сумото след серия от скандали, специално дойде от Улан Батор в Токио в началото на миналата седмица, за да подкрепя Харумафуджи.

Трима "одзеки" бяха покосени от травми на "Аки башьо" и сред тях за съжаление е българинът Калоян Махлянов-Котоошу. Той контузи дясното си рамо в схватка с Тойоношима, Баруто пък нарани палеца на десния си крак, а Котоошу страда от травма в лявото коляно. В новото бандзуке (официален лист за ранговете) 29-годишният българин и колегите му ще бъдат поставени в "кадобан", тоест който не удържи 8 победи, ще загуби второто в йерархията звание.

25-годишният "секиваке" Мьогирю записа 10 победи в Токио и получи приза за техническо майсторство за четвърти път. Следващият турнир ще се проведе в Международния център на град Фукуока от 11 до 25 ноември. Бандзуке за последния класически турнир за годината ще бъде обнародвано на 29 октомври.