Английският футболен храм “Уембли” избухна във възгласи “Берба, Берба!” вчера, докато Тотнъм драматично се добра до победа с 2:1 над Челси и спечели Карлинг къп. Димитър Бербатов изигра ключова роля за успеха, след като вкара дузпа през второто полувреме за 1:1. Дидие Дрогба изведе Челси напред преди почивката, а в продълженията Джонатан Уудгейт донесе пълния обрат за “шпорите”.

Тотнъм спечели за четвърти път в историята си купата на лигата и добави първи трофей във витрината си от 1999 г., когато надигра Лестър на финала в същото състезание. Тотнъм спечели 24-ото отличие в историята си.

Димитър Бербатов за втори път в кариерата си вдигна трофей, след като през 1999-а спечели Купата на България с ЦСКА. Капитанът на националния ни отбор игра за четвърти път на финал, но едва за втори път спечели.
Испанският мениджър на “шпорите” Хуанде Рамос постигна първия си успех по-малко от половин година след назначаването си, повтаряйки Джордж Греъм, който през 1999-а също се нуждаеше само от няколко месеца, за да вдигне купа.

За Рамос това е шести трофей в последните две години, след като спечели два пъти Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа, Кралската купа и Суперкупата на Испания със Севиля.

Загубата сложи край на надеждите за куадрапъл на Челси в първия сезон на мениджъра Аврам Грант. “Сините” обаче продължават да се борят за титлата в Англия, за ФА къп и за Шампионската лига.

В битката за Лондон Тотнъм започна позитивно при първото си стъпване на новия “Уембли.” След само 30 секунди Жулиано Белети подари топката на Роби Кийн, който по-късно бе определен от зрителите за играч на мача. В тази ситуация обаче ударът на ирландеца от 15 м бе блокиран от Джон Тери. Два пъти в рамките на една минута “шпорите” можеха да поведат.

Първо Шимбонда удари греда след корнер, а Бербатов стреля неточно с глава след центриране на Кийн. Постепенно Челси изравни играта. Удари на Лампард и Дрогба минаха опасно близо до вратата на Пол Робинсън, преди “сините” да направят пробива си. Дидие Зокора събори Дрогба на 20 м от вратата и африканецът намери левия ъгъл на вратата на Тотнъм. Това бе истинска катастрофа за Пол Робинсън, който не успя да реагира добре в едва втория си мач, след като бе реабилитиран като титуляр.

Хората на Хуанде Рамос опитаха незабавно да отвърнат на предизвикателството, но Кийн стреля право в Петер Чех, а Бербатов се подхлъзна, докато ирландецът опитваше да го изведе. Челси пък заложи на отбраната и рядко изглеждаше, че може да се провали в защитата на преднината си. През втората част обаче, преди да създаде нещо опасно, Тотнъм бе възнаграден с дузпа. Уейн Бридж докосна топката с ръка в наказателното поле при борба с Аарън Ленън.

Бербатов изпълни хладнокръвно дузпата и изпрати Чех в обратния ъгъл. Голът подейства като импулс в играта на Тотнъм. Зокора на два пъти опита късмета си, но при първия опит стреля високо, а при втория в главата на Чех. Бербо пък сгря ръкавиците на вратаря на Челси преди последния съдийски сигнал.

Тотнъм обаче се нуждаеше от само четири минути в продълженията, за да поведе. Чех боксира при свободен удар на Джинас, но топката се отби в главата на Уудгейт и влетя в мрежата. Авторът на победния гол и Ледли Кинг организираха брилянтна защита на Тотнъм в оставащото време, а Робинсън се отчете с няколко великолепни спасявания.

Тотнъм - Челси 2:1 след прод.

  • 1:1 в редовното време

0:1 Дрогба (37), 1:1 Бербатов (69-д), 2:1 Уудгейт (92)

ТОТНЪМ: Робинсън, Хътън, Уудгейт, Кинг, Шимбонда (61-Хъдълстоун), Ленън, Джинъс, Зокора, Малбранк (75-Таинио), Бербатов, Кийн (102-Кабул)

ЧЕЛСИ: Чех, Белети, Карвальо, Тери, Бридж, Райт-Филипс (72-Калу), Есиен (88-Балак), Лампард, Микел (98-Джо Коул), Анелка, Дрогба

Лондон, „Уембли" - 87 660 зрители
Съдия: Марк Холси
Жълти картони: Зокора, Таинио, Джинъс (Т); Карвальо, Микел (Ч)