Челси и Тотнъм излизат един срещу друг в поредното лондонско дерби за сезона в мач от 22-ия кръг на английската Висша лига.

За "сините" се очаква да дебютира новозакупеният нападател Никола Анелка, който пристигна на "Стамфорд Бридж" вчера срещу 15 млн. паунда. В отсъствието на по-голямата част от титулярите французинът ще започне в стартовия състав, но това едва ли успокоява мениджъра Аврам Грант.

Челси има нещастието да е сред отборите с най-много представители за купата на Африка и двубоят с Тотнъм поставя началото на едномесечния период, в който "сините" ще са без Дидие Дрогба, Саломон Калу, Джон Оби Микел и Микаел Есиен.

Срещу "шпорите" няма да излязат и трайно контузените Андрий Шевченко, Франк Лапмард и Джон Тери. Турнирът за купата на Африка пък ще отнеме на Тотнъм единствено ганаеца Дидие Зокора.

За сметка на това извън групата на "шпорите" остава контузеният Том Хъдълстоун, а Юнес Кабул и Дарън Бент до последно ще са под въпрос. Гостите отново ще разчитат на решителните попадения и голови пасове на българския национал Димитър Бербатов, който през седмицата бе избран за "Футболист No1 на България за 2007 г.".

През този сезон обаче играчите на Тотнъм са спечелили едва едно от 5-те лондонски дербита до този момент. "Шпорите" също така нямат успех в 58 поредни визити на стадионите на отборите от т.нар. "голяма четворка". Победата с 2:1, която футболистите от Северен Лондон постигнаха срещу "сините" си съперници през миналия сезон, беше първа за Тотнъм в последните 30 мача на тима срещу Челси. Отборът на Роман Абрамович логично е и фаворит на букмейкърите. Една от причините са затрудненията, които "шпорите" изпитват в срещите си с чужда публика – "Бербатов и сие" са постигнали едва 1 пълен успех от 11-те си гостувания през настоящия сезон.

В лагера на Тотнъм трябва да се справят и с вътрешноклубните катаклизми. Само преди няколко дни, недоволен, че не започна като титуляр в мача за "Карлинг Къп" с Арсенал, вратарят Пол Робинсън разкритикува Хуанде Рамос и по този начин настрои срещу себе си клубното ръководство, треньорския екип, както и самите фенове на отбора.

ЧЕЛСИ - ТОТНЪМ
Вероятни състави
Днес, 17.00 ч. (пряко по Диема).
Лондон, “Стамфорд Бридж”
Съдия: Алън Уайли
Челси: Иларио, Белети, Карвальо, Алекс, Ашли Коул, Райт-Филипс, Макелеле, Сидуел, Балак, Джо Коул, Анелка
Отсъстващи: Есиен, Калу, Дрогба, Микел (в Африка), Кудичини, Чех, Шевченко, Лампард, Тери (контузени).

Тотнъм: Черни, Шимбонда, Кинг, Доусън, Ли, Ленън, О'Хара, Тайнио, Малбранк, Кийн, Бербатов
Отсъстващи: Зокора (в Африка), Гарднър, Асу-Екото, Бейл (контузени), Джинъс, Хъдълстоун (наказани).
Общ баланс: 57 победи за Челси, 31 равенства, 46 победи за Тотнъм. Баланс в Лигата: 50 победи за Челси, 27 равенства, 41 победи за Тотнъм. Баланс в Лигата на терена на Челси: 28 победи за Челси, 12 равенства, 19 победи за Тотнъм.